Burundese oppositie wil nieuwe verkiezingen

Agathon Rwasa, het belangrijkste oppositielid in Burundi, wil de uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen dinsdag niet erkennen. Rwasa roept op tot nieuwe verkiezingen.
Agathon Rwasa

Gisteren maakte de Burundese kiescommissie bekend dat Pierre Nkurunziza (foto in tekst) de presidentsverkiezingen van 21 juli heeft gewonnen en dus aan een derde ambtstermijn kan beginnen. Nkurunziza haalde 69 procent van de stemmen.

Een verrassing is die overwinning niet, aangezien de oppositie had opgeroepen om de stembusgang te boycotten. Volgens hen is een derde ambtstermijn voor Nkurunziza in strijd met de grondwet.

De belangrijkste opposant van Nkurunziza, Agathon Rwasa (foto bovenaan), die bij de verkiezingen als tweede eindigde, liet vandaag weten dat hij de uitslag van de verkiezingen niet erkent. "De uitslag van deze presidentsverkiezingen is niet serieus. Burundi zit in een diepe crisis."

Rwasa roept ook op tot nieuwe verkiezingen. In afwachting daarvan sluit hij het idee van een regering van nationale eenheid niet uit. Maar dan wel op voorwaarde dat de belangrijkste opdracht van die regering de voorbereiding van "vrije en eerlijke verkiezingen" is.