Dode in Nederland door storm, schade in ons land beperkt

Nederland wordt getroffen door de zwaarste zomerstorm sinds het begin van de metingen in 1901. Daarbij is ook een dode gevallen. In ons land heeft de storm die afgelopen nacht over ons land is getrokken, tegen de verwachtingen in, niet al te veel schade veroorzaakt. Er viel wel een grote hoeveelheid regen.
Mensen vechten tegen de wind in Scheveningen.

De dode in Nederland viel in Wolfheze bij Arnhem. Iemand zat in zijn auto op de parking van een hotel, en daar is een boom op terechtgekomen.

Op de markt van Rotterdam raakte iemand gewond toen een deel van een kraam loskwam en in Amsterdam vielen twee gewonden toen een boom op hun auto viel. 

In de kustprovincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland werd code rood afgekondigd, wat betekent dat er winden met snelheden boven 100 km per uur verwacht werden. Op sommige plaatsen heeft het zelfs harder gewaaid, met windstoten tot 121 km/u in IJmuiden.

De storm is nu ook officieel een zware zomerstorm. Daarvoor moet het een uur lang minstens windkracht 10 zijn, en dat was het geval in IJmuiden. Het is geleden van 12 augustus 1914 dat Nederland nog officieel een zware zomerstorm heeft gekend. 

Het verkeer in Nederland liep helemaal in de knoei: heel wat wegen werden afgesloten voor het verkeer en Rijkswaterstaat raadde iedereen af om de auto te gebruiken. Ook de treinen ondervonden hinder van de storm: zo was Den Haag niet bereikbaar met de trein omdat er een kraan naast de sporen gevaarlijk stond te zwalpen en ook in Amsterdam rijden er door het stormweer geen treinen of trams. Op de luchthaven van Schiphol heeft de luchtvaartmaatschappij KLM 30 (Europese) vluchten uitgesteld tot vanavond.

In Friesland zijn de wedstrijden skûtjesilen afgelast. Ook in Zeeland zijn enkele evenementen uitgesteld. In Rotterdam is het zomercarnaval afgelast, voor het eerst in 31 jaar, en in Gelderland is het Zwarte Cross-festival stilgelegd..  

Veel neerslag in ons land

"Aan de kust heeft het hard geregend en in de tweede helft van de nacht waren er onweders, eerst in Oost-Vlaanderen maar daarna ook in Antwerpen en de provincie Limburg. Lokaal gaf dat enkele blikseminslagen en veel neerslag in korte tijd", blikt weerman Frank Deboosere terug.

Het stevig onweer van vannacht heeft echter tot niet al te veel schade geleid. In Middelkerke is wel een deel van een muur omgewaaid en in Oostkamp is een zware tak op elektriciteitskabels gevallen. Daardoor zaten verschillende gezinnen een tijdlang zonder stroom. In Oostduinkerke werden twee auto's zwaar beschadigd door respectievelijk een omgewaaide boom en een omgewaaide mast.

Ook in de loop van de dag regent het nog op verschillende plaatsen en het kan stevig waaien. Aan de kust is een sterke wind komen opzetten, met rukwinden tot 80 kilometer per uur. "We verwachten straks ook in het binnenland felle wind uit het westen tot het noordwesten met rukwinden tot 80 km per uur in het binnenland en 90 km per uur aan de kust. In het oosten van het land blijft een onweer mogelijk. Voor de komende uren verwachten we in het algemeen veel regen en lage temperaturen tot 17 à 18 graden", aldus Deboosere.

In de Antwerpse deelgemeente Borgerhout is de eerste dag van Borgerwood-festival afgelast.

In het Zuidstation in Brussel sijpelt het regenwater hier en daar door het plafond tot in de stationshal (kleine foto).