Obama in Kenia: "Discriminatie van homo's is gewoon fout"

Op de eerste volledige dag van zijn bezoek aan Kenia heeft de Amerikaanse president Barack Obama discriminatie van homo's ondubbelzinnig veroordeeld. Hij prees ook het dynamisme van het Keniaanse en het Afrikaanse zakenleven bij de opening van een economische top.
Obama en Kenyatta tijdens hun persconferentie.

In Kenia werd al wekenlang reikhalzend uitgekeken naar het bezoek van Obama. Gisteravond was het dan zover: de president landde in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Vervolgens stond een diner met zijn Keniaanse familieleden op het programma. Ruim 30 familieleden waren uitgenodigd, onder wie Obama's halfzuster en zijn stiefgrootmoeder.

Homorechten

Hoewel prominente politici Obama gewaarschuwd hadden de kwestie van de homorechten niet ter sprake te brengen, sprak de Amerikaanse president klare taal toen hem zijn mening gevraagd werd tijdens een persconferentie met zijn Keniaanse collega Uhuru Kenyatta.

Obama zei dat hij ondubbelzinnig was op het vlak van discriminatie en homorechten. Hij zei dat mensen anders behandelen of misbruiken, enkel omdat ze van iemand houden, "gewoon fout is, punt."

Het is verkeerd burgers die de wet niet overtreden, wettelijk anders te behandelen vanwege wie ze beminnen, zo zei hij. Obama zei dat hij weet dat bepaalde mensen verschillende religieuze of culturele opvattingen hebben, maar regeringen moeten zich inlaten met religieuze doctrine. Ze moeten alleen iedereen op dezelfde manier behandelen, zo zei hij.

Zwarten in de VS

Obama vergeleek de homodiscriminatie ook met de discriminatie van zwarten in de VS. Obama zei dat hij, als "Afrikaanse Amerikaan" zich pijnlijk bewust is van de geschiedenis als mensen wettelijk verschillend worden behandeld. "Dat is de weg langs waar vrijheid begint te verdwijnen en waar slechte zaken gebeuren", zo zei hij. "Als een regering de gewoonte aankweekt om mensen verschillend te behandelen, kunnen die gewoontes zich verspreiden."

Zijn Keniaanse ambtsgenoot Kenyatta zei dat homorechten momenteel in Kenia geen punt van discussie zijn. Hij zei dat het moeilijk is mensen gezichtspunten op te leggen die ze niet aanvaarden, en dat Kenia op dit ogenblik dringender problemen heeft die het moet aanpakken, zoals het terrorisme.

Homoseksuele relaties zijn in Kenia illegaal en er kan een celstraf tot 14 jaar op staan. De laatste tijd worden er wel nauwelijks nog straffen uitgesproken.

Ondernemers

Vandaag was Obama te gast op een topconferentie over ondernemerschap. "Goedemorgen, jambo (Swahili voor "hallo", nvdr.)", begon de president. "Het is fantastisch om terug te zijn in Kenia. Ik ben ook trots om de eerste Amerikaanse president te zijn die dit land tijdens zijn ambtstermijn bezoekt."

"Dit bezoek is daarnaast ook erg persoonlijk, er is namelijk een reden waarom mijn naam "Barack Hussein Obama" is. Mijn vader is hier geboren en ik heb hier familie en vrienden."

"Continent met grote economische groei"

"Ik wilde hier (op de economische top nvdr.) graag zijn omdat Afrika volop in beweging is", ging de president verder. "Zo groeit de middenklasse, stijgen de lonen en klimmen de mensen uit de armoede."

Hij riep de Afrikaanse leiders tegelijk op om met name vrouwelijke en jonge ondernemers te ondersteunen en kondigde aan, samen met private partijen, ruim 1 miljard dollar te willen investeren in start-ups.

Later vandaag zal Obama nog het herdenkingsmonument bezoeken van de aanslag op de Amerikaanse ambassade in 1998. Daarbij kwamen toen 200 mensen om het leven. Terrorisme en veiligheid zijn overigens belangrijke thema's tijdens het bezoek van de president. Kenia is de laatste jaren namelijk verschillende keren het doelwit geweest van aanslagen door terreurbeweging Al Shabaab.

Obama tekent bij zijn aankomst in Kenia een gastenboek

Obama omhelst zijn halfzus Auma Obama

De Kenianen zijn verheugd met het bezoek van "hun zoon"