Tunesisch parlement keurt strengere antiterrorismewet goed

Het Tunesische parlement heeft deze nacht een nieuwe antiterrorismewet goedgekeurd. De wet moet de overheid meer mogelijkheden geven om de jihadistisch terreurgroepen aan te pakken die verantwoordelijk worden geacht voor de recente bloedige aanslagen in het land.

Het parlement in Tunis heeft drie dagen lang gedebatteerd over de tekst. Uiteindelijk werd het voorstel met een overduidelijke meerderheid goedgekeurd. Niemand van de 184 aanwezige volksvertegenwoordigers stemde tegen de tekst, er waren slechts tien onthoudingen.

Ngo's en mensenrechtenorganisaties hebben al felle kritiek geuit op de nieuwe wet, die onder meer voorziet in de herinvoering van de doodstraf voor een reeks misdaden. Sinds 1991 gold er een moratorium op executies in Tunesië. Verder worden er opvallende bijkomende middelen toegewezen aan de ordediensten. Zo zal een verdachte twee weken lang in voorarrest kunnen worden gehouden, zonder dat hij toegang krijgt tot een advocaat. Ook wordt het uitvoeren van telefoontaps een pak eenvoudiger gemaakt. Bovendien vrezen de tegenstanders ook voor misbruik, omdat de term "terrorist" volgens hen te vaag gedefinieerd werd.

De strengere wet is een gevolg van het de toenemende terreurdreiging in Tunesië, na de door IS opgeëiste aanslagen op het Bardomuseum in Tunis in maart (22 doden) en op een strand in Sousse in juni (38 doden).