Turkije voert luchtaanvallen uit op Koerdische rebellen en IS

Na een grootscheeps land- en luchtoffensief gisteren en afgelopen nacht tegen kampen van de Koerdische verzetsbeweging PKK in het noorden van Irak en de terreurorganisatie IS in Syrië, zet de Turkse luchtmacht haar actie vandaag voort. Bij huiszoekingen in heel het land zijn bovendien 590 personen opgepakt die verdacht worden banden te hebben met IS of de PKK. Het gaat om mensen die "een reëel gevaar vormen", aldus de Turkse premier Davutoglu.
Het Syrische dorpje Havar gezien vanaf de Turkse grens.

Volgens een woordvoerder van de PKK begonnen de luchtaanvallen gisterenavond laat. "Om ongeveer 23 uur (22 uur Belgische tijd) zijn vliegtuigen van het Turkse leger onze posities nabij de grens beginnen bombarderen. Dat ging gepaard met artillerievuur", zegt Bakhtiar Dogan. Zeven PKK-kampen zouden geraakt zijn.

Turkse F-16's vielen afgelopen nacht onder meer doelwitten in het Kandilgebergte aan, de regio waar het PKK-hoofdkwartier gevestigd is. Volgens een mededeling van het kabinet van premier Ahmet Davutoglu zijn bij de aanvallen schuilplaatsen en ook bunkers, kelders, opslagruimtes en "andere logistieke" punten van de PKK geraakt.

"Vredesakkoord heeft elke zin verloren"

Het is de eerste keer sinds de aankondiging van een vredesakkoord tussen de Turkse regering en de Koerdische Arbeiderspartij PKK in 2013 dat Turkse vliegtuigen de Koerden in het noorden van Irak aanvallen. De PKK, die strijdt voor onafhankelijkheid, wordt door de Turkse regering en haar bondgenoten beschouwd als een terroristische organisatie.

De voorbije dagen flakkerden de spanningen tussen beide partijen weer hoog op na een zelfmoordaanslag van IS maandag in de stad Suruç, in het zuidoosten van Turkije. Daarbij vielen 32 doden. De Koerden verwijten de Turkse regering dat ze een te passieve rol speelt in de strijd tegen IS. De PKK van haar kant, eiste woensdag de verantwoordelijkheid op voor de aanslag tegen twee Turkse politieagenten in de Koerdische stad Sanliurfa, nabij de Turks-Syrische grens. Ook bij andere aanvallen door de PKK vielen gewonden.

De woordvoerder van de PKK heeft al verklaard dat het vredesbestand na de aanvallen van afgelopen nacht en vandaag "geen enkele betekenis meer" heeft.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu kondigde vanmorgen aan dat de "veiligheidsoperaties" zullen blijven duren zolang er een dreiging is tegen Turkije. "We hebben de opdracht gegeven tot een derde reeks aanvallen in Syrië en Irak", aldus Davutoglu. "De land- en luchtaanvallen zijn momenteel aan de gang."

"Geslaagde aanvallen op IS"

Sinds gisterenochtend voert het Turkse leger ook aanvallen uit op stellingen van de terreurorganisatie IS in Syrië. De Verenigde Staten drongen er al maanden op aan dat de Turken een actievere rol zouden gaan spelen in de strijd tegen IS, maar Ankara hield tot nog toe het been stijf. En opmerkelijk, sinds gisteren stelt Turkije ook zijn luchtmachtbases open voor de gevechtsvliegtuigen van de door de VS geleide coalitie tegen IS. Mogelijk hoopt de Turkse regering zo het commentaar van het Westen op haar aanvallen op de PKK-doelwitten in de kiem te smoren.

Precieze details over de aanvallen in Syrië heeft het Turkse leger overigens niet vrijgegeven. In een verklaring klonk het enkel dat de aanvallen "geslaagd" waren. Maar volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen opereert, werden bij de aanvallen gisterenochtend 9 IS-militanten gedood.

Veilige zone

Turkije zou overigens van plan zijn om in het noorden van Syrië een zogenoemde "veilige zone" te installeren. Dat zei de Turkse minister voor Buitenlandse Zaken vanmorgen op een persconferentie.

"Wanneer de gebieden in het noorden van Syrië niet langer bedreigd worden door IS, dan zullen er automatisch veilige zones ontstaan. Wij hebben altijd gepleit voor veilige en no-fly zones in Syrië waar mensen op de vlucht een veilig onderkomen kunnen vinden", aldus minister Mevlut Cavusoglu.