Vertrek je op vakantie met de auto? Hou rekening met lange files

Wie op vakantie vertrekt met de auto, is maar beter gewaarschuwd: vandaag wordt de drukste dag op de Europese snelwegen sinds het begin van de zomervakantie. Momenteel is het flink aanschuiven in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

In Frankrijk heeft mobiliteitsorganisatie Touring reeds 395 kilometer file geteld. Wellicht worden de files in de loop van de dag nog langer, zo is volgens mobiliteitsorganisatie VAB 600 kilometer file mogelijk. De langste files zijn momenteel op de A7 Lyon-Orange (rond 13 uur 55 kilometer file), de A10 Parijs-Bordeaux-Spanje (rond 13 uur 150 kilometer file in totaal). In mindere mate is het aanschuiven op de A75 Clermont-Ferrand-Narbonne en de A9 Orange-Spanje en de A20 Vierzon-Toulouse.

In de scholen van het noordwesten en midden van Duitsland is de zomervakantie nog maar net afgetrapt. Files zijn er voornamelijk in Noord-Duitsland op de snelwegen naar Denemarken en in Beieren (rond 13 uur 66 kilometer in totaal) richting Oostenrijk op de A3 Frankfurt-Nurnberg-Passauen de A8 MPunchen-Salzburg.

In Zwitserland is het al sinds vannacht lang aanschuiven in de Gotthardtunnel, op de grens met Italië. De wachttijden kunnen er oplopen tot twee uur.

Touring verwacht nog zeker tot 15 uur druk verkeer met files.

Verkeerssituatie omstreeks 14 uur