Vliegtuig Transavia moest noodlanding maken op Schiphol

Een vliegtuig van de Nederlandse lagekostenluchtvaartmaatschappij Transavia met ongeveer 170 passagiers aan boord heeft wegens het stormweer een noodlanding moeten maken op Schiphol. De Boeing 737-800 was opgestegen in het Spaanse Gerona en had eigenlijk moeten landen in Rotterdam.
archieffoto

Door het stormweer moest de landing daar worden afgebroken, zo meldt Transavia. Vervolgens vloog het toestel naar Schiphol, waar opnieuw een zogenoemde go-around moest worden gemaakt. Daarna werd opnieuw een laatste, ultieme landingspoging gedaan in de hevige storm.

De tweede landingspoging op Schiphol moest lukken want het toestel had onvoldoende kerosine om alsnog uit te wijken naar Brussels Airport, aldus Transavia. Volgens een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij is de veiligheid van de passagiers niet in het geding geweest.

Toch zou er paniek geweest zijn. Op Twitter klaagden veel passagiers over de angstige momenten die ze hadden meegemaakt. Zo zou de bemanning een noodoproep hebben gedaan en de passagiers hebben opgedragen het hoofd tussen de knieën te leggen. Ook werd geklaagd over de slechte opvang en het gebrek aan informatie.

De piloot zei achteraf dat hij blij was dat het toestel aan de grond was geraakt en zei dat hij dit in zijn 25-jarige loopbaan nooit eerder had meegemaakt. Een woordvoerster van Transavia toonde begrip voor de angst van de passagiers, maar besloot dat het toestel uiteindelijk toch veilig geland is.