Zware bosbranden in de Gironde

Bij bosbranden in het Franse departement Gironde is al meer dan 340 hectare bos verwoest. De zwaarste brand woedt in de gemeente Saint-Jean-d'Illac, op 20 km ten westen van Bordeaux, waar ruim 320 hectare pijnbos in brand staat.

De brand in Saint-Jean-d'Illac ontstond gisteren in de vroege namiddag. Gisterenavond waren er nog steeds 180 brandweerlui op de been. De lokale brandweer kreeg de hulp van verschillende korpsen, ook uit andere departementen.

Volgens de brandweer is de situatie ongunstig. Het dichtbeboste pijnboombos bestaat vooral uit jonge boompjes die snel vuur vatten. De aanvankelijk matige wind is in de loop van de avond bovendien in snelheid toegenomen en verandert ook geregeld van richting waardoor de vlammen zich razendsnel verspreiden.

In Saint-Jean-d'Illac en de buurgemeente Pessac zijn een 80-tal woningen uit voorzorg ontruimd. Van verwoeste huizen of slachtoffers is voorlopig nog geen sprake.