"Vrouwen moeten naar school kunnen gaan en een job vinden"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn bezoek aan Kenia afgesloten met een toespraak in een sportstadion in Nairobi. Hij riep de Kenianen op om de strijd aan te gaan met de corruptie en benadrukte het belang van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Obama vertrok vervolgens naar Ethiopië, waar hij intussen is aangekomen.

Het enthousiasme voor het bezoek van Obama is enorm in Kenia, het land waar zijn vader geboren is. Opnieuw stonden tienduizenden mensen langs de weg om het konvooi van de president te begroeten op weg naar het stadion in Nairobi. Daar wachtte een grote massa de president op om naar zijn toespraak te luisteren. Die werd ook live uitgezonden op de Keniaanse televisie.

"Kenia staat op een kruispunt, een moment met gevaren maar ook met enorme kansen", zei Obama. "Jullie kunnen de weg kiezen die leidt naar vooruitgang, maar dat houdt in dat er belangrijke keuzes gemaakt moeten worden."

De Amerikaanse president riep de Kenianen, in het bijzonder hun toekomstige leiders, op om komaf te maken met de corruptie en de etnische conflicten. Hij benadrukte ook het belang van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Die mogen niet als tweederangsburgers behandeld worden. "Vrouwen moeten naar school kunnen gaan en een job vinden. Want alleen zo kan Afrika erop vooruitgaan." Genitale verminking en gedwongen huwelijken noemde hij "praktijken die niet thuishoren in de 21e eeuw".

"Geen limiet aan wat jullie kunnen bereiken"

Daarnaast moet volgens Obama de bedreiging van het terrorisme aangepakt worden en vraagt hij gelijke kansen voor iedereen, beter onderwijs en een betere gezondheidszorg.

"Voor het volk van Kenia, in het bijzonder de jonge generatie, is er volgens mij geen limiet aan wat jullie kunnen bereiken", zei Obama. "Vanwege de vooruitgang in Kenia en door jullie potentieel, kunnen jullie je toekomst hier en nu opbouwen."

De president had het ook over "het omarmen van diversiteit", een verwijzing naar homorechten. Gisteren had Obama al gezegd dat discriminatie van holebi's "gewoon fout" is. De Keniaanse president Uhuru Kenyatta reageerde met de opmerking dat het "geen thema is waar de Kenianen mee bezig zijn".

Obama naar Ethiopië

Met de toespraak sloot Obama zijn historische bezoek aan Kenia af. Hij reisde voort naar Ethiopië, waar hij intussen is aangekomen. Obama zal er president Mulatu Teshome ontmoeten en het hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie in Addis Ababa bezoeken, waar hij opnieuw een speech zal geven.

Obama zal het met de Ethiopische machthebbers hebben over het conflict in het naburige Zuid-Soedan, de aanpak van de terreurorganisatie Al Shabaab en de economische ontwikkeling van het land.

Ook de politieke vrijheid zal al op de agenda staan, zegt het Witte Huis. Bij de laatste verkiezingen in het land won de zittende partij alle zetels in het parlement tijdens erg dubieus verlopen verkiezingen. Volgens de oppositie zijn er voorafgaand aan het bezoek heel wat dissidenten opgepakt, om te verhinderen dat ze zouden protesteren. Obama zal een gesprek hebben met vertegenwoordigers van enkele burgerrechtenorganisaties. Dinsdag keert hij terug naar de VS.