Assad: "Strategische terugtocht, geen onderhandelingen"

Het Syrische regeringsleger moet sommige delen van het land opgeven om belangrijke steden te kunnen blijven verdedigen. Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad gezegd in een speech voor hoogwaardigheidsbekleders. Toch wil Assad niet onderhandelen met de rebellen. "We geven niet op, en we zullen winnen,", zei hij nog. Het gebeurt niet vaak dat Assad in het openbaar spreekt.
Assad sprak een aantal hoogwaardigheidsbekleders toe.

In Syrië woedt al meer dan 4 jaar een burgeroorlog en president Assad gaf een verrassend openhartig beeld van de situatie. Hij zei dat het soort oorlog dat Syrië momenteel voert, betekent dat het leger niet overal kan vechten omdat het te weinig mankracht heeft.

"Soms, in sommige omstandigheden, zijn we verplicht om gebied op te geven om die strijdkrachten naar gebieden over te brengen die we in handen willen houden", zei hij in een speech die op tv werd uitgezonden. Gisteren had hij overigens al gezegd dat deserteurs die zich opnieuw komen aanbieden, niet vervolgd zullen worden.

Het regime van Assad heeft sinds maart een aantal verliezen geleden. Het verloor het grootste deel van de noordwestelijke provincie Idlib aan een coalitie waar ook het aan Al Qaeda gelieerde Nusra Front deel van uitmaakt, en grote delen van het zuiden langs de grens met Jordanië aan meer seculiere groepen van het "Zuidelijk Front". Daarenboven veroverde de islamitische terreurgroep IS de centraal gelegen stad Palmyra in mei.

De Syrische regering controleert nog maar zo'n 25 procent van het grondgebied, waar weliswaar de meerderheid van de bevolking woont. De rest van het land is in handen van een aantal gewapende groepen, waaronder IS, en van de goed georganiseerde Koerdische militie, die een eigen ministaat heeft in het noorden van het land.

Geen onderhandelingen

Ondanks het feit dat Assad het gebrek aan mankracht niet verbloemde, sloeg hij geen verzoenende toon aan. "De nederlaag staat niet in ons woordenboek", zo zei hij.

Assad zei dat er geen compromis mogelijk was, en hij verwierp het idee van een meer permanente opdeling van Syrië in gebieden onder controle van de regering en gebieden in handen van de rebellen. Het idee achter het opgeven van grondgebied was om later tegenaanvallen te kunnen opzetten, zo zei hij.

Assad noemde de toegenomen steun van de landen die de rebellen steunen, als reden voor de recente tegenslagen die "een toestand van wanhoop" hebben doen ontstaan bij veel Syriërs. Syrië is verwikkeld in een oorlog die gefinancierd wordt door de rijkste en meest machtige staten, zo zei hij, een verwijzing naar Saudi-Arabië en ook Turkije.

Hij sprak ook voor het eerst openlijk over de militaire steun van Iran, maar zei dat die beperkt was tot "militaire adviseurs". Ook voor het eerst erkende hij de "belangrijke" bijdrage van de Libanese sjiitische militie Hezbollah. Hezbollah speelt een centrale rol in het offensief van het Assad-regime om de opstandelingen te verdrijven langs de Libanees-Syrische grens.