Auto gegrepen door trein na (foute) gps-aanwijzingen

In Mol is gisterenavond een auto gegrepen door een passagierstrein. De automobilist die door de Leenhofstraat reed en de gps-aanwijzingen volgde, reed aan de spoorwegovergang rechtdoor, in de plaats van rechtsaf de spoorweg over te steken. De bestuurder belandde daardoor met zijn voertuig op de treinsporen.

De man probeerde zijn voertuig nog van de sporen te krijgen, maar dat lukte niet. Toen het belsignaal van de spoorwegovergang enkele ogenblikken later in werking trad, besloot de man zichzelf in veiligheid te brengen en zijn voertuig noodgedwongen op de sporen achter de laten.

Een reizigerstrein die net vanuit het station in Mol was vertrokken en op weg was naar Hamont, kon niet meer tijdig stoppen en sleurde de auto enkele meters mee. De auto belandde tegen een elektriciteitscabine naast de spoorlijn. Zowel de cabine als de auto raakten daardoor zwaar beschadigd.

Op de reizigerstrein zaten volgens de woordvoerster van de NMBS nog een tiental reizigers. Zij bleven ongedeerd, maar werden wel uit de trein geëvacueerd en terug naar het station gebracht. Vandaar werden de gestrande reizigers met alternatieve vervoermiddelen naar hun bestemming gebracht.

Vertraging door schade

Volgens spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel was de schade aanzienlijk en zijn verschillende technische ploegen ter plaatse gekomen. Om 6.35 uur waren alle herstellingen achter de rug en kon de eerste trein volgens het boekje rijden.

Infrabel raadt bestuurders in een dergelijke situatie aan om eerst zichzelf in veiligheid te brengen en dan meteen de politie te bellen. "De politie kan rechtstreeks onze Traffic Control bellen, zodat we zo snel mogelijk de trein kunnen afremmen", klinkt het.