Bosbrand Gironde (voorlopig) onder controle

De grote bosbrand in Saint-Jean-d'Illac nabij Bordeaux heeft zich opnieuw "gestabiliseerd". De lokale overheid vreest echter dat het scenario van gisteren zich zal herhalen en dat de wind het vuur opnieuw zal aanwakkeren. De vlammen hebben de voorbije drie dagen al 520 hectare bos in de as gelegd.

Volgens de prefect van de regio Aquitane en Gironde, Pierre Dartout, is de brand die de dorpen Saint-Jean-d'Illac en Pessac bedreigt, voorlopig onder controle. "De nacht was gunstig, met lage temperaturen en zeer lichte winden."

De brandweer blijft echter massaal ter plekke. Verwacht wordt immers dat net als gisteren de wind in de loop van de namiddag in kracht zal toenemen en het vuur weer zal aanwakkeren. Gisterennamiddag ging zo in enkele uren tijd 200 hectare bos in vlammen op.

270 huizen ontruimd

De zowat 380 brandweerlui die sinds vrijdag in de weer waren, kregen gisterenavond en afgelopen nacht versterking van 300 collega's uit andere departementen..

Die extra mankracht komt van pas want volgens het hoofd van de brandweer in de Gironde heeft het vuur voldoende kracht om zelf aan snelheid te winnen. De brandweerlui gaan nu stap voor stap vooruit om zo een schild te maken rond de bedreigde dorpen. Maar aan de zijkanten van het schild glippen de vlammen hen gewoon voorbij, aldus de brandweerkolonel.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve (foto) bracht vanmorgen een bezoek aan het getroffen gebied om zich van de ernst van de situatie te vergewissen.

Gisterenavond werden aan de rand van Pessac nog eens 150 woningen ontruimd, bovenop de 120 huizen die eerder al ontruimd waren. Alle woningen zijn tot nog toe gevrijwaard gebleven.