Colombia zet luchtaanvallen tegen FARC-rebellen stop

Het Colombiaanse leger gaat de luchtaanvallen op stellingen van de FARC-rebellen stopzetten. Dat heeft president Juan Manuel Santos aangekondigd tijdens een bezoek aan de marine in de stad Cartagena de Indias. De bombardementen zouden met onmiddellijke ingang worden gestaakt.

De beslissing komt er een tweetal weken nadat de regering en de rebellenbeweging afspraken hadden gemaakt over een de-escalatie van het al vijf decennia durende conflict in Colombia. De rebellen hadden eerder al een eenzijdig staakt-het-vuren aangekondigd, dat op 20 juli is ingegaan.

In december vorig jaar had FARC al eens een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd, maar dat bestand werd in mei opgezegd nadat het Colombiaanse leger de bombardementen op de rebellenbeweging had hervat. Dat leidde toen tot een nieuwe escalatie van het geweld.

De twee partijen onderhandelen sinds november 2012 in de Cubaanse hoofdstad Havana over een verdrag dat een definitief einde moet maken aan het conflict.