Meer dan 120 doden bij Saudische luchtaanvallen in Jemen

Bij Saudische luchtaanvallen in Jemen zijn meer dan 120 doden en 200 gewonden gevallen, het merendeel burgers. Saudi-Arabië voert sinds maart aanvallen uit tegen de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen. Om middernacht gaat er een humanitair bestand in van vijf dagen.
Sympathisanten van de Houthi's protesteren tegen de Saudische luchtaanvallen.

Saudische gevechtsvliegtuigen bombardeerden vrijdag de westelijke havenstad Mokha. De bommen vielen onder meer op een woonwijk van arbeiders van een nabijgelegen energiecentrale. Waarom de woningen getroffen werden is onduidelijk. De dichtstbijzijnde post van Houthi-rebellen zou op zo'n 5 kilometer afstand gelegen hebben.

Mensenrechtenorganisatie als Human Rights Watch en Amnesty International hebben steeds meer kritiek op Saudi-Arabië. De Saudi's, die nog niet gereageerd hebben op de doden in Mokha, doen volgens hen niet genoeg om burgerslachtoffers te vermijden.

Humanitaire pauze

Vanavond, om middernacht, gaat een bestand in van 5 dagen. Het bestand is eenzijdig afgekondigd door de Saudi's en moet ervoor zorgen dat hulpgoederen in de getroffen gebieden raken. De Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi heeft bij de Saudische koning aangedrongen om een humanitaire adempauze af te kondigen.

De Saudi's hebben aangekondigd dat ze wel zullen reageren als de Houthi's of hun bondgenoten hun militaire operaties voortzetten. Een belangrijke Houthi-leider heeft al gezegd dat de strijd voortgaat. Of de wapens dus echt enkele dagen zullen zwijgen, is erg twijfelachtig.

President Hadi probeert met de hulp van de Saudi's en hun bondgenoten de Houthi-rebellen, die het grootste deel van het land in handen hebben, terug te dringen. Recent leden de rebellen een belangrijke nederlaag in de zuidelijke stad Aden.