Minstens 15 doden bij bomaanslag op hotel in Mogadishu

In Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, zijn zeker 15 mensen omgekomen bij een bomaanslag op het Jazeera Hotel. De aanslag is opgeëist door de terreurorganisatie Al Shabaab. In het hotel verblijven veel diplomaten. Het is al eerder een doelwit geweest van Al Shabaab.
Archieffoto: het hotel in januari 2014, na een eerdere aanslag.

Al Shabaab reed met een bomauto tot aan de hoofdingang van het hotel. Volgens de terreurorganisatie gaat het om een wraakactie omdat militairen van de Afrikaanse Unie doelwitten van Al Shabaab bestookt hebben. Eerder van de maand waren er ook al bloedige aanslagen op hotels.

Het Jazeera Hotel ligt vlak bij de luchthaven. Veel internationale diplomaten verblijven er en verschillende ambassades hebben er hun thuisbasis. In 2012 en 2014 was het al eens het doelwit van een aanslag.

Verschillende beveiligingsagenten zijn omgekomen door de explosie. Die vernielde ook een twintigtal omliggende huizen en winkels. Daarbij zijn een aantal burgers omgekomen.

Al Shabaab pleegt regelmatig aanslagen in Mogadishu. De aanpak van de terreurorganisatie, die ook in buurland Kenia actief is, is een van de punten op de agenda van de Amerikaanse president Barack Obama. Hij is momenteel in Ethiopië, een buurland van Somalië.