Ons land telt minstens 8.000 halsbandparkieten

In ons land zitten minstens 8.000 halsbandparkieten. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de eerste Belgische telling van de natuurverenigingen Natuurpunt en Natagora dit weekend. Brussel blijft hun favoriete slaapplaats, in Vlaanderen is dat de Antwerpse deelgemeente Ekeren.
Halsbandparkieten in een park (foto: Nireekshit).

Met 6.680 exemplaren blijft Brussel de favoriete slaapplaats van de vogels, met een groepje bomen aan de De Neckstraat in het Park van Koekelberg als absolute topper. Daar brengen niet minder dan 4.230 van deze vogels de nacht door, zo blijkt uit de telling.

De halsbandparkiet is een tropische vogel, afkomstig uit Afrika en Zuid-Azië. De soort kreeg vaste voet aan de grond in ons land met het loslaten van onder andere een 40-tal vogels door de toenmalige Meli Zoo op de Heizel in 1973-1974. Sindsdien is de Brusselse populatie sterk uitgebreid en verovert de halsbandparkiet meer territorium.

De halsbandparkiet broedt in holen, en de groeiende populatie kan een bedreiging vormen voor inheemse holenbroeders, zoals de boomklever, de grote bonte specht en ook de kauw. Harde gegevens daarvoor zijn er echter niet en een echt dramatisch effect op inheemse vogelpopulaties is nog niet waargenomen en lijkt ook niet waarschijnlijk.

Alleen de boomklever ondervindt volgens een nieuwe studie hinder van de halsbandparkiet. Boomklevers beginnen later te broeden dan de parkieten, en die hebben dan al de beste nestholtes ingepikt. In tegenstelling met spechten kunnen boomklevers zelf geen nieuw hol uithakken, zodat zij dus de dupe zijn. Kauwen en andere inheemse holenbroeders broeden overwegend in grotere holen dan de halsbandparkiet.

Mr R Enfield for use please email: rephoto@btinternet.com

Ekeren

De grootste slaapplaats in Vlaanderen bevindt zich in het noorden van Antwerpen. In de Antwerpse deelgemeente Ekeren brengen 376 vogels de nacht door. De grootste slaapplaats (729 vogels) in Wallonië ligt ten zuiden van Brussel in La Louvière.

In totaal zijn nu 17 slaapplaatsen bekend in ons land. In de provincie Vlaams-Brabant zijn er 5, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 4, in Antwerpen eveneens 4, in Oost-Vlaanderen 2 en in West-Vlaanderen en Henegouwen 1.

De cijfers zijn zonder twijfel een onderschatting van het werkelijke aantal. De belangrijkste slaapplaatsen in Kortrijk, Gent, Lommel en Mechelen werden nog niet gelokaliseerd. Dat gaat over kleinere slaapplaatsen van enkele tientallen dieren. Met een volgende telling dit jaar in augustus, hopen Natuurpunt en Natagora bijkomende slaapplaatsen te vinden.