Schermutselingen bij Al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem

Op de Tempelberg in Oost-Jeruzalem is het vanmorgen tot rellen gekomen tussen de Israëlische politie en Palestijnse jongeren. De agenten drongen de Al-Aqsamoskee binnen, naar eigen zeggen om te verhinderen dat gemaskerde en gewapende Arabische jongeren die er zich ingesloten hadden Joodse gelovigen zouden aanvallen.

In de Joodse kalender wordt vandaag Tisha B'Av gevierd, een vastendag die de verwoesting van de oude Hebreeuwse tempels in de oude stad van Jeruzalem, 2.000 jaar geleden, herdenkt. Ultraorthodoxe joden brengen traditiegetrouw aan de vooravond ervan de nacht biddend door aan de westelijke muur -het laatste restant van de Tweede Tempel- in het door Israël bezette deel van de stad.

Naar aanleiding van de feestdag laten de Israëlische veiligheidsdiensten moslimgelovigen die vandaag naar de Al-Aqsamoskee bovenop de westelijke muur willen maar mondjesmaat toe. Agenten betraden bovendien de site van de moskee. Dat laatste gebeurt uiterst zelden. De Al-Aqsamoskee is de op twee heiligste plek voor moslims. Niet-moslims zijn er niet toegelaten.

Maar volgens de Israëlische politie had ze informatie gekregen dat gemaskerde en met stenen en bommetjes gewapende Arabische jongeren er zich schuilhielden om Joodse gelovigen die de berg wilden bezoeken, aan te vallen.

Bij de kortstondige schermutselingen die daarop ontstonden, vielen geen gewonden. De jongeren die zich gebarricadeerd hadden, gooiden met stenen naar de agenten die op hun beurt stungranaten gebruikten om hen terug de moskee in te duwen. Volgens een politiewoordvoerster betraden de agenten daarop de moskee, maar enkel om de hoofddeuren opnieuw te sluiten.

Na afloop van de rellen bracht een Israëlisch regeringslid een bezoek aan de Klaagmuur. Voor Israël is de eeuwige hoofdstad Jeruzalem één en ondeelbaar, maar het wordt daarin niet gevolgd door de internationale gemeenschap. De Palestijnen claimen het Oosten van de stad als hoofdstad voor hun nog op te richten Palestijnse staat.