Turkije roept speciale vergadering NAVO samen

Dinsdag komen de NAVO-ambassadeurs in Brussel bijeen voor een speciale vergadering. Turkije heeft daarom gevraagd. Zowel de terreurgroep IS als de Koerdische separatisten van de PKK hebben de afgelopen dagen aanslagen gepleegd in Turkije. Het Turkse militaire antwoord daarop krijgt zowel kritiek als bijval.
Turkse soldaten patrouilleren aan de Syrische grens.

NAVO-lidstaten kunnen de andere leden bijeenroepen als ze vinden dat hun territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid in gevaar is, en dat is wat Turkije nu doet, na de aanslagen van IS en de PKK.

IS en de PKK zijn overigens gezworen vijanden, en het zijn de Koerdische strijders, de peshmerga, die de grootste successen hebben geboekt in de strijd tegen IS in Irak.

Turkije zelf heeft de laatste dagen ook luchtaanvallen uitgevoerd tegen IS in Syrië en tegen de PKK In Noord-Irak. Ook vandaag hebben Turkse vliegtuigen doelwitten van de PKK bestookt in Hakurk, in het noorden van Irak.

"Vredesproces met Koerden voortzetten"

De Europese Unie heeft Turkije aangemaand het vredesproces met de Koerden voort te zetten. Dat heeft de "buitenlandminister" van de EU, Federica Mogherini, gezegd in een verklaring.

Mogherini had tevoren met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, getelefoneerd. Ze stelde vast dat Ankara "de voorbije jaren moed, vastberadenheid en wijsheid heeft getoond" door zich voor een politieke oplossing van het aanslepende conflict met de Koerden te engageren.

De EU blijft Turkije wel steunen in de "strijd tegen de terreurmilitie IS".

De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, zei aan de krant Bild am Sonntag ongeveer hetzelfde: Turkije heeft het recht zich te verdedigen tegen IS, maar blaast best niet de zo moeizaam gebouwde bruggen met de Koerden op.

Het Witte Huis daarentegen, vindt dat de Turken ook het recht hebben de PKK te bestoken. Viceraadgever voor nationale veiligheid Ben Rhodes herinnerde er aan dat ook de VS de van origine marxistische PKK als een "terreurorganisatie" beschouwen.

De PKK staat inderdaad op de 'zwarte lijst' van de VS, maar merkwaardig genoeg onderhoudt Washington goede relaties met de regionale overheid van Iraaks Koerdistan, die enerzijds onderdak biedt aan Turkse Koerden, maar anderzijds ook tegen IS vecht.

Militaire bases en luchtaanvallen

Overigens hebben de recente aanslagen in Turkije Ankara doen beslissen het licht op groen te zetten voor het gebruik door Amerikaanse jachtvliegtuigen van Turkse militaire bases. Dat is dan weer in het kader van de, door de Turken tot dusver maar lauwtjes gevoerde, strijd tegen IS.

Turkije sloot in 2013 een wapenstilstandsakkoord met de Koerden en bleef jaren opvallend afzijdig tegenover de IS-dreiging in de buurlanden Irak en Syrië. In Noord-Syrië werd de opmars van IS tot stilstand gebracht door Koerdische peshmerga. Dat bleek niet echt naar de zin van president Erdogan, wat de speculaties voedde dat Turkije meer deed dan IS "tolereren" in haar strijd om, onder andere, de Syrische president Assad af te zetten.

Sinds enkele dagen hebben de Turken het roer geheel omgegooid en voeren ze luchtaanvallen uit tegen zowel IS op Syrisch grondgebied als tegen de Koerden van de Turkse PKK die hun uitvalsbases hebben in Iraaks Koerdistan.