Twee Turkse agenten gedood bij vermoedelijke PKK-aanslag

Bij een aanslag tegen een militair konvooi in het Turkse stadje Lice zijn twee politieagenten omgekomen. Lice ligt in Koerdisch gebied, vermoed wordt dat de Koerdische Arbeidersbeweging PKK achter de aanslag zit. Iets zuidelijker, in de stad Diyarbakir, werd een politiebureau aangevallen, maar daarbij vielen geen slachtoffers. De aanslagen volgen een dag na het begin van de Turkse bombardementen op Koerdische doelwitten in het noorden van Irak.
Archieffoto

Bij de aanslag in Lice, in het zuidoosten van Turkije, vielen behalve twee doden ook vier gewonden, eveneens agenten. Het konvooi met agenten van de militaire politie was onderweg naar een door Koerden bezet kruispunt.

Zuidelijker, in de stad Diyarbakir vielen onbekenden een politiebureau aan. Bij het vuurgevecht dat daarop ontstond, vielen geen gewonden.

Gisteren vielen Turkse F-16's zeven Koerdische doelwitten in het noorden van Irak aan, meteen de eerste militaire aanval tegen de Koerden sinds de start van de vredesgesprekken in 2012.

Einde vredesproces

De Koerdisch-Turkse relaties zijn danig verkoeld en gespannen sinds de zelfmoordaanslag door de terreurorganisatie IS maandag in Suruç, een overwegend door Koerden bevolkte stad nabij de Turks-Syrische grens. Bij de aanslag vielen 32 doden.

De Koerden verwijten de Turkse regering dat ze te weinig onderneemt om de opmars van IS te stoppen. Er volgde een reeks vergeldingsaanvallen, onder meer in Diyarbakir waar donderdag een Turkse agent werd gedood (foto boven). Een woordvoerder van de PKK verklaarde gisteren dat de Turken, door hun bombardementen, een einde hebben gemaakt aan het vredesproces.

"Vredesproces moet worden voortgezet"

Washington verdedigde gisteren die luchtaanvallen en zei dat Turkije het recht had om zichzelf te verdedigen tegen aanvallen door Koerdische rebellen. In een persmededeling vanmorgen klonk lof voor de Turkse deelname aan de bombardementen tegen IS en werd de PKK nogmaals een "terroristische organisatie" genoemd.

Een woordvoerder van het Witte Huis veroordeelde de recente aanslagen door de PKK en zei dat de organisatie het geweld moest afzweren en de gesprekken met de Turkse regering moest hervatten. Tegelijk klonk het dat beide partijen het geweld moeten proberen te vermijden om de rust terug te doen keren.

Ook de Europese Unie maande Turkije aan om het vredesproces met de Koerden voort te zetten. "Buitenlandminister" Federica Mogherini zei vanmorgen na afloop van haar telefoongesprek met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu dat Turkije "de voorbije jaren moed, vastberadenheid en wijsheid heeft getoond" door zich voor een politieke oplossing van het aanslepende conflict met de Koerden te engageren. De EU blijft Turkije wel steunen in de "strijd tegen de terreumilitie IS", klonk het.