Warme weer duwt verkoop motoren de hoogte in

In de eerste helft van dit jaar zijn in ons land 14.374 motoren verkocht, een stijging van 4,25 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral scooters en trikes, motoren met drie wielen, zijn in trek, meldt De Zondag. De stijging zou te maken hebben met het mooie weer maar is toch opvallend, want de verkoop van motorfietsen ging al jaren achteruit. Vorig jaar kwam er een lichte kentering, die zich nu dus duidelijk voortzet.

De verkoop van nieuwe motoren zat sinds 2008 in dalende lijn. Vorig jaar echter werd een kentering ingezet met een aarzelende stijging van 1,88 procent. In de eerste jaarhelft van dit jaar trok de verkoop nog duidelijker aan.

Joost Kaesemans van automobielfederatie Febiac ziet twee redenen voor het succes van motoren: het mooie weer en de fileproblematiek. "Een motorfiets kopen is soms nog een impulsaankoop en het goeie weer speelt altijd een rol omdat een motorfiets vaak nog een vrijetijds- en plezierproduct is. Anderzijds kiezen meer en meer mensen voor een gemotoriseerde tweewieler uit mobiliteitsoverwegingen. Je blijft mobiel op een motorfiets, hé. Dat is een troef die niet te verwaarlozen is", aldus Kaesemans.

Vooral het goede weer in juni deed de verkoop met een kwart stijgen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In de andere maanden was de verkoop eerder status quo of negatief.

De meeste kopers kiezen voor een scooter waarvoor een gewoon rijbewijs B volstaat. Maar ook trikes, motoren met drie wielen, zijn populair. De verkoop ervan steeg met bijna 50 procent.