Jager doodt iconische leeuw in Zimbabwe

In Zimbabwe, in zuidelijk Afrika, heeft een jager 49.000 euro aan smeergeld betaald aan parkwachters om de iconische leeuw Cecil te kunnen doden. Dat meldt de Britse omroep BBC op gezag van de Zimbabwe Conservation Task Force.

De leeuw, die luisterde naar de naam "Cecil", is gedood met een kruisboog en een geweer, en daarna onthoofd en gevild. Volgens Johnny Rodrigues van de Zimbabwe Conservation Task Force is het gebruik van een kruisboog een nieuwe trend in de stroperij. In tegenstelling tot geweren zijn kruisbogen geluidloos, wat het risico op arrestatie voor de stroper aanzienlijk verkleint.

Volgens Rodrigues is de leeuw eerst geraakt met een kruisboog, maar het dier werd daardoor niet gedood is nog 40 uur lang achtervolgd, tot het met een geweer is doodgeschoten.

Cecil was een iconische leeuw, met opvallend zwarte manen. Het dier was uitgerust met halsband zodat het via gps kon worden gevolgd en was een ware toeristische attractie. Naar verluidt is het uit het Hwange National Park gelokt, in het westen van Zimbabwe. Dat is een beproefde tactiek op het doden van een wild dier als gewettigd voor te stellen. 

Volgens Rodrigues zijn intussen twee parkwachters aangehouden. De jager zou een Spanjaard zijn.

Meest gelezen