Brussel investeert in nieuw seizoen "Kijk uit"

Het Brusselse Gewest legt 95.000 euro op tafel van de totale kostprijs van 200.000 euro voor het 38e seizoen van verkeersveiligheidsprogramma "Kijk uit" op Eén. In ruil komt er meer aandacht voor de hoofdstad en de grootstedelijke context voor verkeersveiligheid. Dat zegt Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V).

Het zaterdagprogramma "Kijk uit", dat jarenlang werd gepresenteerd door rijkswachtcommandant Flor Koninckx, haalde vorig jaar met commissaris Werner Van Cant gemiddeld 300.000 kijkers. "Kijk uit" is een coproductie van de VRT, het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) en de federale politie. Sinds de zesde staatshervorming komt de financiering voor "Kijk uit" en zijn Franstalige tegenhanger "Contacts" dit jaar voor het eerst van de Gewesten.

Voor het 38e seizoen van het programma betaalt het Brussels Verkeersveiligheidsfonds 95.000 euro. De resterende 105.000 euro komt van haar Vlaamse tegenhanger die valt onder de bevoegdheid van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

In ruil voor deze in verhouding aanzienlijke bijdrage zal Brussel ook meer aandacht krijgen in het programma. "Brussel ontvangt dagelijks veel pendelaars die we willen sensibiliseren over verkeersveiligheid in een grootstedelijke context. Naast de verkeerspieken tijdens de spits wordt Brussel gekenmerkt door een erg diverse weginfrastructuur, van zone 30 tot autosnelwegen", aldus Bianca Debaets.

"Niet alleen algemene thema's als voorrang van rechts zullen meer in een Brusselse context worden opgenomen. Ook specifieke grootstedelijke thema's als het naleven van de zone 30, overstekende voetgangers of fietsen in druk verkeer komen meer aan bod."

Meest gelezen