Scouts in VS laten voortaan homoseksuele leiders toe

De grote Amerikaanse scoutsvereniging Boy Scouts of America (BSA) heeft het verbod op homoseksuele scoutsleiders opgeheven. Er blijven wel nog altijd uitzonderingen gelden: zo kunnen lokale autonome scoutsafdelingen die verbonden zijn aan religieuze organisaties homoseksuele leiders blijven weigeren. "Dit vermindert het historische karakter van deze beslissing", zeggen critici.

De raad van bestuur van BSA schaarde zich met een overduidelijke meerderheid (79 procent) achter een resolutie die bepaalt dat de leiders en personeelsleden binnen de organisatie openlijk homoseksueel mogen zijn.

De regeling is met onmiddellijke ingang van kracht, en moet het dalende aantal leden een halt toe te roepen. Tegelijk moet de nieuwe regel anticiperen op mogelijke processen wegens discriminatie, nadat het Supreme Court eerder dit jaar het licht op groen zette voor huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht.

De voorbije jaren hadden ook grote sponsors zoals Lockheed Martin en Intel afgehaakt, net omdat ze vonden dat de scoutsregel discriminerend was. Nationaal voorzitter Robert Gates had in mei opgeroepen voor verandering, omdat het verbod op homoseksuele scoutsleiders volgens hem "onhoudbaar" was geworden.

"Beslissing wordt ondermijnd door uitzonderingen"

Tegelijkertijd benadrukt BSA wel dat "het recht van lokale religieuze organisaties" blijft gelden om "te blijven kiezen voor volwassen leiders die hun geloof respecteren". Dat betekent dat de autonome scoutsafdelingen die verbonden zijn met religieuze organisaties kunnen blijven beslissen om homoseksuele leiders te weigeren. Het zou gaan om zowat 70 procent van de ruim 100.000 scoutsverenigingen in de VS.

Volgens de Amerikaanse LGBT-organisaties (lesbisch, gay, biseksueel en transgender) gaat de maatregel dan ook niet ver genoeg. In een verklaring aan de Amerikaanse nieuwszender CNN benadrukt mensenrechtenactivist Chad Griffin wel dat het opheffen van het algemene verbod een "welgekomen stap" is. "Maar het opnemen van een uitzondering voor afdelingen die gesponsord worden door religieuze organisaties ondermijnt en vermindert het historische karakter van deze beslissing. Discriminatie hoort niet thuis bij de Boy Scouts, punt."

Gates, de man van verandering

De Boy Scouts of America tellen ongeveer 2,5 miljoen leden verspreid over ruim 100.000 verenigingen in de VS. De organisatie telt ook heel wat afdelingen met een autonoom statuut. De meeste daarvan worden beheerd door een religieuze organisatie, in de eerste plaats de Mormoonse Kerk.

BSA had nog maar in 2013 het verbod op homoseksuele leden opgeheven. Vorig jaar dan werd Gates tot nieuwe voorzitter gekozen, wat gezien werd als een kans voor verandering. Gates was degene die meehielp om de "Don't Ask, Don't Tell"-politiek bij het Amerikaanse leger te beëindigen, en zo mee ijverde om er openlijk homoseksuele soldaten toe te laten.