Johan Vande Lanotte zegt nationale politiek eind 2016 vaarwel

Hij had het al eerder aangekondigd, maar nu heeft oud-minister en S.PA-boegbeeld Johan Vande Lanotte er ook een datum opgeplakt. Eind volgend jaar neemt hij na 28 jaar voorgoed afscheid van de nationale politiek. Hij wil voluit gaan voor het burgemeesterschap van Oostende en de kans geven aan nieuw talent, zegt hij in een interview met De Standaard en Het Nieuwsblad.

"Ik ga mij de komende periode nog stevig mengen in de debatten, maar tot de volgende verkiezingen blijf ik zeker niet", klinkt het. Vande Lanotte wil zich volledig kunnen concentreren op zijn burgemeesterschap in Oostende.

Volgens Vande Lanotte is zijn afscheid al besproken met SP.A-voorzitter John Crombez. Tegen ten laatste eind 2016 wil hij plaats ruimen voor nieuw bloed. "Eind volgend jaar heb ik de helft van de termijn gedaan. Ik heb mijn kiezers dan niet in de steek gelaten, maar ook de vernieuwing van de partij niet tegengehouden."

Daarna wil Vande Lanotte zich volledig concentreren op het burgemeesterschap. "Ik word normaal gezien over enkele weken burgemeester van Oostende. Ik denk dat het heel moeilijk zal zijn om én fulltime burgemeester én fulltime parlementslid te zijn." Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 wil hij zich kandidaat stellen, luidt het. "Als de kiezers me dat toelaten, wil ik dat tien jaar lang doen."

De SP.A'er ontkent met klem dat zijn beslissing ingegeven is door teleurstelling over de laatste verkiezingsresultaten. "Absoluut niet, ik ben heel tevreden dat ik gedurende 25 jaar toch op een hoog niveau aan politiek heb kunnen doen. Als ik zal stoppen, zal dat met een grote tevredenheid zijn. Het is een positieve keuze." Johan Vande Lanotte wordt in de Kamer opgevolgd door Annick Lambrecht, die momenteel schepen is in Brugge.

Meest gelezen