"Soms overkomen goede robots slechte dingen"

De VS-trip van HitchBOT, de liftende robot, zit erop. "Mijn lichaam is beschadigd en ik woon nu weer thuis, samen met mijn vrienden", aldus de robot op zijn Facebookpagina. Onbekenden zouden de robot onthoofd hebben, het sociaal experiment is dan ook mislukt.

De lichtjes op Times Square zien, Disney World bezoeken, een selfie nemen bij het bord met de grote witte letters van Hollywood... Het waren allemaal uitdagingen op de bucketlist (een lijst van dingen die iemand vóór haar of zijn dood wil verwezenlijken nvdr.) van HitchBOT. Daarbij had hij de hulp én het vertrouwen nodig van mensen, en zo werd de trip van de robot behalve een technisch ook een sociaal experiment genoemd. 

Nu blijkt de trip van HitchBOT er al op te zitten. Onbekenden hebben de robot namelijk onthoofd. Na eerdere succesvolle trips door Canada, Nederland en Duitsland, komt de aanval op de robot erg onverwacht. HitchBOT staat trouwens bekend als bijzonder aangenaam gezelschap, zo kan hij grapjes maken en zijn armen bewegen.

De makers zijn echter niet van plan een heksenjacht op de dader(s) te ontketenen. Daarnaast benadrukken ze dat de aanval niet het einde van hun experiment betekent. "Soms overkomen goede robots slechte dingen. We zullen ons nu vooral focussen op de vraag: "Wat kunnen we hiervan leren?". Van daaruit zullen we nieuwe avonturen ontwikkelen voor robots en mensen." Ook HitchBOT houdt goede moed: "Mijn trip is -voor nu althans- voorbij. Mijn liefde voor de mensen zal echter nooit verdwijnen. Bedankt aan al mijn vrienden."

 

lees ook