Asbestverwijdering Reyersviaduct gestart

In de Brusselse gemeente Schaarbeek zijn de werken begonnen voor de afbraak van het Reyersviaduct. In een eerste fase verwijdert een gespecialiseerd bedrijf het asbest. Het viaduct wordt afgebroken omdat herstellen te duur bleek. Het viaduct moet op termijn plaats ruimen voor een nieuwe stadsboulevard, met een dubbele tunnel voor auto's en trams onder het Meiserplein.

Vanochtend is men begonnen met de stellingbouw om het asbest veilig te verwijderen. "In een eerste fase testen we de luchtkwaliteit om zeker te zijn dat we geen risico's nemen voor de buurtbewoners", zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit.

Volgende maandag moet dan de verwijdering van het asbest beginnen. Daarbij worden water en vaste stof gescheiden en wordt het asbest naar een specifieke opslagplaats gebracht.

Gevolgen voor het verkeer

Als gevolg van de werken kan het verkeer ter hoogte van de Roodebeeklaan enkel staduitwaarts rijden. Vanop de afrit van de E40 richting Diamantlaan kan men nog steeds stadinwaarts. De tunnels blijven gewoon open.

Uiterlijk tegen begin oktober moet de eigenlijke afbraak van het viaduct van start gaan. In een eerste fase wordt het dak aan het Diamantkruispunt weggenomen, daarna volgen de hellingen. Tegen mei volgend jaar zou de afbraak afgerond zijn. De Reyerslaan krijgt tegen dan een voorlopige heraanleg, in afwachting van een definitieve herinrichting in het kader van de geplande vernieuwing van het Meiserplein, de aanleg van de Parkway E40 en de ontwikkeling van de Mediapool Reyers.