Begin privatisering Royal Bank of Scotland

De Britse overheid gaat een eerste schijf aandelen in Royal Bank of Scotland verkopen. Die bank kwam grotendeels in regeringshanden na de financiële crisis van 2007 en 2008. De overheid zou wel verliezen tegen de huidige beurskoers.

Royal Bank of Scotland is één van de grootste banken in Groot-Brittannië en kwam in de problemen toen het -samen met Fortis- de Nederlandse bank ABN Amro wou overnemen, net voor het begin van de financiële crisis.

De Britse regering moest tussenbeide komen om RBS te redden en stapte in het kapitaal. Londen bezit nu 78,3% van RBS en heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het op termijn van dat belang af wou.

Minister van Financiën George Osborne heeft nu het licht op groen gezet voor de verkoop van een belang van iets meer dan 5%. Londen mikt nu vooral op grote institutionele beleggers. Later zouden nog meer aandelen van de hand gedaan worden.

Tegen de huidige beurskoers zou de Britse overheid ongeveer acht miljard pond verliezen aan de verkoop. Minister Osborne zegt dat het echter zeer onwaarschijnlijk is dat de beurskoers van weleer opnieuw gehaald wordt in de nabije toekomst. Bovendien vreest Londen dat de nu erg hoge beurskoersen deze herfst zouden kunnen dalen.