Bekende mensenrechtenactivist in Burundi neergeschoten

Pierre-Claver Mbonimpa, een bekende mensenrechtenactivist in Burundi, is neergeschoten in Bujumbura. Dat zeggen familieleden van de man en het bericht wordt bevestigd door Human Rights Watch. De man raakte zwaargewond en ligt op intensieve zorgen.

Mbonimpa was de voorzitter van de mensenrechtenvereniging Aprodh. Hij was sterk gekant tegen een derde ambtstermijn voor president Pierre Nkurunziza. Eerder dit jaar werd hij nog opgepakt door de veiligheidsdiensten, maar na 30 uur vrijgelaten. Volgens getuigen werd de 67-jarige activist in zijn wagen, toen hij op weg was naar huis, beschoten door mannen op een motor. Volgens Human Rights Watch raakte hij gewond aan de hals en in het gezicht.

Sinds de aankondiging van een derde mandaat voor Nkurunziza in april is het geweld in Burundi weer opgelaaid. Ook de internationale gemeenschap toonde zich erg kritisch, omdat zijn herverkiezing in strijd is met de grondwet.