Beurs van Athene sluit 16,2 procent lager op eerste beursdag

De beurshandel in Athene is vanmorgen na een sluiting van vijf weken weer hervat. De algemene index dook meteen met zo'n 23 procent naar beneden, maar bij het slot werd dat verlies teruggedrongen tot 16,2 procent. Vooral de bankaandelen kregen donkerrode verliezen te slikken.
Het beursgebouw in Athene

Het was voor het eerst sinds 26 juni dat er opnieuw aandelen werden verhandeld op de beurs van Athene. Bij de opening donderde de index -een beetje zoals verwacht- met meer dan 23 procent naar beneden. Vooral de bankaandelen kwamen onder druk te staan. Zoals een beurshandelaars zei: "er zijn veel verkopers, maar niemand wil ze kopen".

Bij het slot vanavond stond de ASE-index van Athene op een verlies van 16,2 procent. Het verlies is in de loop van de namiddag dus weer ingekrompen, maar het blijft de grootste daling van de index ooit. De aandelen van de Griekse banken daalden gemiddeld met 30 procent. 

De andere Europese beurzen lieten zich door het verlies in Athene niet opjutten en eindigden met normale winst en verliescijfers. Die beurzen hadden vijf weken lang de tijd gekregen om te reageren op de Griekse situatie, Athene niet.

De beurs in Athene was sinds 26 juni gesloten uit vrees voor een fatale crash en het faillissement van de banken. De dag ervoor had de Griekse premier Alexis Tsipras namelijk een referendum aangekondigd over de Europese noodhulp. Sindsdien is de Griekse regering - ondanks een "neen" tegen de Europese hervormingseisen - akkoord gegaan met de strenge Europese eisen in ruil voor miljarden noodsteun. Toch blijft het wachten op de concrete toepassing van de hervormingen in Griekenland en dus blijft de toestand economisch en politiek onzeker.

Voor buitenlandse investeerders hernam de handel op de beurs in Athene vandaag volledig. Griekse beursspelers worden wel nog onderworpen aan beperkingen. Zo mogen ze niet betalen met geld vanop hun Griekse rekeningen, waardoor ze onderworpen blijven aan de kapitaalbeperkingen. Bovendien mogen de aandelen de komende drie dagen met maximaal 20 procent stijgen of dalen.