Coalitie verjaagt rebellen uit basis in Zuid-Jemen

In Jemen hebben regeringsgezinde troepen de grote legerbasis al-Anadh ten noorden van de havenstad Aden deels heroverd. Sinds enkele weken is een coalitie van zuidelijke separatisten en regeringstroepen rond Aden opnieuw in opmars tegenover de sjiitische Houthi's en aanhangers van de vroegere president Ali Abdullah Saleh.

Enkele weken geleden heeft de coalitie de Houthi's en Saleh-getrouwen al verjaagd uit de havenstad Aden. Vandaag zijn honderden militairen met tanks en pantserwagens opgerukt vanuit Aden en hebben ze de westelijke poort van de basis al-Anadh bereikt. 

De rebellen zouden uit minstens een deel van de enorme basis verdreven zijn. Ook zou de weg tussen al-Anadh en de grote zuidwestelijke stad Ta'izz onderbroken zijn. Ook dat is een tegenvaller voor de rebellen.

De coalitie kan bij het offensief rekenen op luchtsteun van vliegtuigen uit de Arabische Golfstaten en Egypte, maar die steun is er ook op de grond. Volgens militaire bronnen zouden soldaten uit Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten de troepen bijstaan, in het bijzonder dan bij het gebruik van erg gesofisticeerde wapens.

De voorbije weken zouden Saudi-Arabië en de Golfstaten tanks, pantserwagens en ander militair materieel hebben aangevoerd naar de havenstad Aden, die nu de focus is van de coalitie.

Die coalitie bestaat vooral uit zuidelijke separatisten, lokale stammenmilities en wat over is van het Jemenitische leger. Aan de andere kant staan de sjiitische Houthi's en de aanhangers van ex-president Ali Abdullah Saleh. Het blijft wel uitkijken, want de zuidelijke milities zijn niet zozeer voor de -intussen gevluchte regering van Jemen- dan wel voor de onafhankelijkheid van Zuid-Jemen of tenminste van de provincies Aden, Lahj, Dahle en Abyan.

Al-Anadh ligt op iets meer dan tien kilometer ten noorden van de havenstad Aden en is van cruciaal belang voor het contact met het binnenland van Jemen. De basis is van erg groot belang omdat de Verenigde Staten hier een beperkte aanwezigheid hadden die met drones aanvallen uitvoerde tegenover Al Qaeda en andere extremistische terreurgroepen in Jemen.

Eerder dit jaar moesten de VS-troepen uit al-Anadh vertrekken net voor die basis in handen viel van de Houthi's. Die zijn evenzeer gekant tegen Al Qaeda als de VS, maar zijn wel pro-Iraans.