Fort Sint-Marie in Zwijndrecht zal wellicht asielzoekers opvangen

Fedasil, Het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, heeft verschillende kazernes bezocht om daar tijdelijk asielzoekers op te vangen. Mogelijk wordt het Fort Sint-Marie in Zwijndrecht daarvoor ontruimd.

Vanochtend hebben de regering, de legertop en de dienst Fedasil samen gezeten om te kijken welke mogelijkheden er zijn om de verwachte piek in asielzoekers op te vangen. Het doel is om legerkazernes tijdelijk open te stellen om asielzoekers daarin onder te brengen. Operationele kazernes zouden niet in aanmerking komen omwille van de veiligheidssituatie.

In Zwijndrecht, vlak bij de woonkern van de Beverse deelgemeente Kallo, zou toch het oude Fort Sint-Marie opengesteld worden aan zo'n 250 asielzoekers. De burgemeesters van Beveren en Zwijndrecht zijn ontgoocheld dat ze daarvan niet op de hoogte werden gebracht. "Ik weet daar niets van", aldus de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver.

Op de vergadering van vanochtend, waar ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken aan deelnam, viel er nog geen definitieve beslissing. Verwacht wordt dat die beslissing er morgen komt na overleg met minister van Defensie Steven Vandeput.

Fort Sint-Marie ligt in het noorden van de gemeente Zwijndrecht, ten oosten van de dorpskern van Kallo, op de linkeroever van de Schelde. in 1584 werd hier in opdracht  van de hertog van Parma een fort gebouwd. Samen met het fort Sint-Filips op de rechteroever maakte Het fort Saint-Marie deel uit van de vlotbrug over de Schelde.

Sinds 1961 vormt het fort de basis van de Belgische zeemacht. In het fort is ook de middelbare school voor scheepvaart KTA Zwijndrecht – Cenflumarin gehuisvest, die ook de jachthaven gebruikt.