Jeugdwerkloosheid gevoelig gedaald

De werkloosheid in Vlaanderen is heel stabiel gebleven in vergelijking met vorig jaar. In juli waren er 245.413 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er slechts 59 minder dan vorig jaar. Maar de jeugdwerkloosheid is in vergelijking met juli 2014 wel gevoelig gedaald: met 5,1 procent.

Door de gewijzigde federale regels voor de beschikbaarheid van bruggepensioneerden, was het aantal werkzoekenden de afgelopen maanden gestegen in vergelijking met dezelfde maanden vorig jaar. Daardoor "is juli is de eerste maand waarin de heropleving van de Vlaamse arbeidsmarkt groter is dan de statistische toename door de gewijzigde regelgeving", klinkt het op het kabinet van Vlaams Minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

Uit de cijfers die het kabinet heeft bekendgemaakt, blijkt dat de jeugdwerkloosheid in juli met 5,1 procent gevoelig gedaald is. In de leeftijdsgroep van 25 tot 50 jaar was er een lichtere afname van 2,4 procent. Enkel bij de 55-plussers was er een toename, met 10,1 procent.

Geografisch zijn er een aantal verschillen: zo daalde de werkloosheid afgelopen maand in West-Vlaanderen (-1,8 procent) en Vlaams-Brabant (-1,3 procent), maar nam ze toe in Limburg (+1,9 procent), Antwerpen (+0,3 procent) en Oost-Vlaanderen (+0,3 procent).