Kwart van Vlaamse gemeenten beweert geen enkel "krot" te hebben

Een kwart van de Vlaamse steden en gemeenten verklaarde het afgelopen jaar geen enkele woning op haar grondgebied ongeschikt of onbewoonbaar. De laatste vier jaar verklaarde zelfs de helft van de Vlaamse gemeenten nauwelijks of geen woningen onbewoonbaar. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Dat lijkt goed nieuws, maar dat is het niet, volgens N-VA-parlementslid en waarnemend ­burgemeester van Mechelen Marc Hendrickx. Hij noemt de cijfers "compleet ongeloofwaardig". "Het is niet omdat de burgemeesters het niet aangeven, dat er in die gemeenten geen krotwoningen staan. Het betekent alleen dat die gemeenten de kwaliteit van hun woningbestand niet of nauwelijks opvolgen".

Uit het grote woononderzoek blijkt dat in Vlaanderen ongeveer 10 procent van het woningbestand ongeschikt is, en dat geldt zowel voor de grootsteden als de kleinere gemeenten. Maar in die laatste gemeenten, in het bijzonder op het platteland, wordt het probleem amper gedetecteerd en aangegeven. De Vlaamse regering gaf de lokale besturen nochtans meer wapens om verkrotting te bestrijden.