Marokkaanse vluchteling stikt in koffer op weg naar Spanje

Een 27-jarige Marokkaanse migrant is tijdens zijn vluchtpoging vanuit Afrika naar Spanje gestikt in een koffer. Daarin had hij zich verstopt om clandestien de overtocht te kunnen maken via de ferry tussen de Spaanse exclave Melilla en het Europese vasteland.
Archieffoto: de hekken op Melilla waarover migranten proberen te klimmen.

Het slachtoffer had hulp gekregen van zijn oudere broer, die op legale wijze met zijn auto de ferry naar Spanje nam. De 34-jarige Marokkaan plaatste de koffer waarin zijn jongere broer zat in de koffer van zijn wagen.

Tijdens de reis merkte de man echter dat zijn broer niet meer ademde. Hij verwittigde het personeel, maar de reanimatiepogingen van zowel het personeel aan boord van de ferry als van de reddingsdiensten in de haven van de Spaanse stad Almeria konden het slachtoffer niet meer redden.

De oudere broer is aangehouden op verdenking van onvrijwillige doodslag.

Een van de zovele duizenden....

Jaarlijks riskeren duizenden Afrikaanse migranten hun leven om via de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla in Marokko - de enige landsgrenzen tussen Afrika en de Europese Unie - het Europese continent te bereiken. Ze proberen daarvoor in de eerste plaats over de metershoge omheining te klimmen.

Anderen pakken het nog drastischer aan. In mei smokkelde een vader zijn zoon ook mee in een valies. De jongen zat er gekneld in foetushouding, maar overleefde de tocht wel en kreeg uiteindelijk een verblijfsvergunning in Spanje.

Anderen zijn minder fortuinlijk, zoals de 27-jarige Marokkaan maar ook de vier Afrikaanse vluchtelingen die gisteren verdronken toen ze Ceuta al zwemmend probeerden te bereiken.