Monumentenwachters dalen Sint-Romboutstoren af

In Mechelen zijn monumentenwachters van de provincie Antwerpen maandag begonnen met een grondige inspectie van de gevels van de Sint-Romboutstoren van de gelijknamige kathedraal. Ze banen zich deze week dagelijks een weg naar beneden vanaf de top van de toren, met behulp van klimhulpstukken.

De Sint-Romboutstoren wordt, net als andere beschermde monumenten, regelmatig gecontroleerd om mogelijke schade vroeg te kunnen opsporen en zo sneller te kunnen ingrijpen. Aan de hand van het rapport van de monumentenwachters wordt beslist welke werken op korte of lange termijn noodzakelijk zijn.

De inspectie was eigenlijk al voor april voorzien, maar de stad liet het werk toen uitstellen om het broedproces van de slechtvalken boven op de toren niet te verstoren.

De laatste dergelijke inspectie dateerde intussen al van 2006. "Ondertussen werden er al regelmatig onderhoudswerken uitgevoerd" zegt Mechels schepen voor Monumentenzorg Greet Geypen. "Zo werden er in 2008 en 2009 werken aan de galmborden uitgevoerd en in 2011 en 2012 werden de windvaan en de dekstenen bovenaan hersteld."

De provincie is mee verantwoordelijk voor het onderhoud van de Sint-Romboutskathedraal. De provinciale dienst Erfgoed volgt de bevindingen van de inspectie dan ook nauwgezet op. "Op basis van het rapport kunnen we ervoor zorgen dat de kathedraal voorbereid wordt voor de komende 100 jaar als Mechelse trekpleister", zegt gedeputeerde Luk Lemmens."