Nigeriaanse leger bevrijdt bijna 180 gijzelaars van Boko Haram

Het Nigeriaanse leger heeft 178 gijzelaars van Boko Haram bevrijd, onder wie 101 kinderen. Een commandant van de islamistische organisatie werd bij de operatie gevangengenomen.
Beelden van een eerdere reddingsactie.

Bij de actie van het leger werden bijna 180 mensen bevrijd, van wie de overgrote meerderheid vrouwen en kinderen. Het is niet bekend hoe lang zij al gegijzeld werden door Boko Haram.De bevrijdingsactie vond plaats in de buurt van Aulari, op 70 kilometer van Maiduguri, de grootste stad in het noordoosten van Nigeria.

Het leger heeft de jongste tijd nog meer bevrijdingsacties uitgevoerd, in dezelfde regio. Daarbij werden honderden vrouwen en kinderen uit de handen van de terreurbeweging gehaald.

Boko Haram startte in 2014 met de ontvoeringen, waarbij volgens Amnesty International al minstens 2.000 vrouwen en jonge meisjes werden meegenomen. De bekendste slachtoffers zijn de schoolmeisjes van Chibok, die meer dan een jaar geleden werden ontvoerd. Dat veroorzaakte toen wereldwijd grote verontwaardiging.