Peeters: "Er kan en moet nog heel wat gecommuniceerd worden"

Er komt nog overleg met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) over de 100 miljoen euro die de ziekenfondsen op hun administratiekosten moeten besparen. Dat zegt CD&V-vicepremier Kris Peeters na de kritiek van Luc Van Gorp, de nieuwe topman van de Christelijke Mutualiteiten (CM).

In een opiniestuk in De Standaard had Van Gorp geschreven dat hij vreest de patiënten het slachtoffer zullen worden van de besparingen die de ziekenfondsen worden opgelegd door de taxshift. Vooral het gebrek aan overleg over de besparingen is Van Gorp een doorn in het oog.

Vicepremier Peeters zegt nu in een reactie dat er nog over de praktische uitvoering gepraat kan worden, maar niet over het bedrag dat de ziekenfondsen moeten besparen. “Tijdens de besprekingen is duidelijk afgesproken dat we aan alle mutualiteiten een bijdrage van 100 miljoen euro zullen vragen, tegen het einde van de rit in 2019. Het is aan de minister van Volksgezondheid Maggie De Block om dat met hen verder te bespreken.”

Maar over de bedragen houdt Peeters dus het been stijf. “Die zijn duidelijk ingeschreven en ik ga ervan uit dat we ons daar aan houden. Over de manier waarop, de oplopende spreiding over verschillende jaren, ga ik ervan uit dat dit verstandig uitgevoerd kan worden.”

Na de kritiek, die uitgerekend uit de christelijke zuil kwam, concludeert Peeters dat “er nog heel wat kan en moet gecommuniceerd worden, om beter uit te leggen waarover het gaat en om een aantal dingen meer concreet te maken zodat de mensen beter weten wat de inhoud is van de taxshift.” Aan de grote lijnen van die belastingverschuiving kan niet meer gemorreld worden, maar door de praktische uitwerking ervan in de komende weken hoopt hij de criticasters van tekst en uitleg te kunnen voorzien.