Saudische koning houdt vakantie aan Azurenkust voor bekeken

Na een verblijf van amper acht dagen heeft de koning van Saudi-Arabië zijn vakantie aan de Franse Azurenkust stopgezet. Salman bin Abdoel Aziz zou normaal tot 20 augustus in zijn villa aan de Franse rivièra blijven, maar gisteren vertrok hij al naar Marokko. Zijn komst naar de Côte d'Azur veroorzaakte dit jaar heel wat controverse.

De Saudische koning nam gisteren op de luchthaven van Nice het vliegtuig naar de Marokkaanse stad Tanger. Ook een groot deel van zijn duizendkoppige gevolg, van wie de meesten in de mondaine badplaats Cannes verbleven, zal de vorst vervoegen.

Het verblijf van Salman bin Abdoel Aziz in zijn villa in Vallauris Golfe-Juan leidde al op voorhand tot heel wat polemiek. Uit veiligheidsoverwegingen had de Saudische koninklijke familie namelijk een publiek strand aan hun vakantiedomein laten afsluiten, tot groot ongenoegen van de plaatselijke bewoners. Sindsdien werd het verblijf van onder een vergrootglas gevolgd en groeide haast elk fait divers uit tot een incident.

Dat de Saudische koning zijn vakantie aan de Azurenkust nu met enkele weken inkort, heeft officieel niets te maken met het weinig warme welkom, klinkt het. Al laat de onmiddellijke entourage van de vorst andere geluiden horen.

In elk geval is het afgesloten publieke strand vanaf vandaag opnieuw open voor het publiek.

Aderlating voor plaatselijke boetieks

Het verblijf van de Saudische koning - en vooral dat van zijn gevolg - liet de omzet aan de Côte d'Azur gevoelig stijgen, zo laten de plaatselijke handelaars weten.

Voor de goed 1.000 leden van de Saudische hofhouding waren alle grote hotels op de Croisette in Cannes volgeboekt. Dat alleen al was goed voor zo'n 9 miljoen euro. Bovendien reden zo'n 400 privéchauffeurs de Saudi's van luxeboetiek naar restaurant en omgekeerd.

Ongetwijfeld zien al die handelaars door het ingekorte verblijf een aantal miljoenen door hun handen glippen.