Zware klap voor Siciliaanse maffia: 11 arrestaties

Matteo Messina Denaro, het is een van de namen die bovenaan de lijst van meest gezochte misdadigers in Italië prijkt. Al meer dan 20 jaar is de maffiabaas voortvluchtig, maar nu heeft de politie 11 van zijn vertrouwelingen opgepakt. Bovendien heeft ze ook ontdekt hoe de maffiabaas al die tijd met hen communiceerde.
AP2008

De Italiaanse politie heeft de Siciliaanse maffia vandaag een zware slag toegediend: elf leden van "Cosa nostra" zijn opgepakt in Palermo en Trapani. Het gaat om vertrouwelingen van maffiabaas Matteo Messina Denaro, die al sinds 1993 op de vlucht is.

De Italiaanse premier Matteo Renzi drukte op Facebook reeds zijn dank uit voor de politie. "We moeten zo voortdoen om de voortvluchtige maffiabaas te pakken te krijgen. Italië is verenigd in de strijd tegen de georganiseerde misdaad", aldus Renzi.

Communicatiemethode

Onder de 11 gearresteerden, is ook Vito Gondola. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor het communicatienetwerk van de maffiagroep. Maffiabaas Messina Denaro zou zo al jarenlang zijn orders geven via "pizzini". Die kleine handgeschreven papiertjes werden bij een oude schapenboerderij onder stenen of onder de grond verstopt. Eenmaal gelezen, werden ze vernietigd.