10 Republikeinen geselecteerd voor eerste tv-debat

De zender Fox News heeft tien Republikeinen geselecteerd die mogen deelnemen aan het eerste tv-debat naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar. Zeven Republikeinse kandidaten vallen dus uit de boot.

De gelukkigen zijn zakenman Donald Trump, ex-gouverneur van Florida Jeb Bush, gouverneur van Wisconsin Scott Walker, ex-gouverneur van Arkansas Mike Huckabee, gepensioneerd chirurg Ben Carson, senator voor Texas Ted Cruz, senator voor Florida Marco Rubio, senator voor Kentucky Rand Paul, gouverneur van New Jersey Chris Christie en gouverneur van Ohio John Kasich.

Zij werden geselecteerd omdat ze het best scoorden in de peilingen van Bloomberg News, CBS News, Fox News, Monmouth University en Quinnipiac University, zo luidt het.

Het eerste debat, dat Fox News samen met Facebook organiseert, vindt donderdagavond in prime time (21 uur) plaats in Cleveland. Het zal de eerste keer zijn dat het grote publiek de standpunten van de tien kandidaten te horen krijgt.

De excentrieke Donald Trump is voorlopig de verrassing in de race naar de Republikeinse nominatie. Zijn scherpe uitspraken over immigratie scoren duidelijk bij de kiezers. Op dit moment staat hij zelfs aan de leiding in de peilingen. Jeb Bush en Scott Walker volgen op geruime afstand.

Geen Perry of Santorum

Zeven Republikeinse presidentskandidaten vallen uit de boot. Ze mogen wel deelnemen aan een "politiek forum" dat Fox organiseert eerder op de dag. Het gaat om de nummer twee bij de Republikeinen in 2012 Rick Santorum, bedrijfsleidster Carly Fiorina, ex-gouverneur van Texas Rick Perry, gouverneur van Louisiana Bobby Jindal, senator voor South Carolina Lindsey Graham, ex-gouverneur van New York George Pataki en ex-gouverneur van Virginia Jim Gilmore.

Vooral de namen van Perry en Santorum vallen op bij de afwezigen. Vier jaar geleden speelden ze een prominente rol in de voorverkiezingen. Deze keer kunnen ze het tij wellicht niet meer keren. Er was heel wat kritiek op het feit dat er maximaal tien kandidaten aan het tv-debat mogen deelnemen. Volgens Fox is een groter aantal praktisch niet haalbaar.

Foutenmarge

De leiding van de Republikeinse partij heeft nauw samengewerkt met Fox voor het debat, maar uiteindelijk is het Fox dat beslist heeft welke kandidaten aan het debat kunnen deelnemen. 

Vooral bij de kandidaten die achteraan de lijst bungelen, zijn de verschillen erg klein, zo klein zelfs dat ze binnen de foutenmarge van de polls vallen.

Zo scoorde de gouverneur van Ohio John Kasich in een poll van de Monmouth University 3,2 procent van de stemmen, waarmee hij net op de tiende plaats belandde. Als men echter rekening houdt met de foutenmarge, zou de steun voor Kasich kunnen dalen tot slechts 1,5 procent, en bijna alle kandidaten die lager scoorden, kunnen door de foutenmarge ook 1,5 procent halen of zelfs meer. 

De universiteit berekende dat slechts vijf kandidaten hoe dan ook een plaatsje in het debat verdienen, namelijk Trump, Bush, Walker, Cruz en Huckabee. Anderzijds zijn er slechts twee die zeker niet in de top tien geraken, zelfs niet als men rekening houdt met de foutenmarge, namelijk Pataki en Gilmore.