"Ik denk dat systeem van volkslening ten einde loopt"

Volgens Kamerlid en oud-minister Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft de regering-Michel de doodsteek gegeven aan de volkslening, waarvan hij een van de initiatiefnemers was. Hij reageert op een bericht van De Tijd, die meldt dat de roerende voorheffing van die lening zal stijgen van 15 naar 27 procent.

De bedoeling van de volkslening is spaargeld in te zamelen voor maatschappelijk interessante projecten zoals scholen of ziekenhuizen. Vande Lanotte zag er een manier in om mensen aan te zetten te investeren in relevante projecten die ook werk creëren.

Vermoedelijk gaat de roerende voorheffing nu dus worden opgetrokken tot 27 procent. Volgens de voormalige minister is er nu geen enkele stimulans meer om in te tekenen voor een volkslening. "Laat ons dat toch maar duidelijk stellen, ik denk dat het systeem van de volkslening daarmee ten einde komt."

"De volkslening diende om mensen die een klein beetje centen hebben", zegt Vande Lanotte. "Niet de grote kapitalisten om het zo te zeggen, want het ging over beperkte bedragen."

In totaal zit op dit ogenblik ruim 2 miljard euro in de volkslening. Het is nog niet duidelijk of het hogere tarief ook geldt voor de oude leningen.