Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen bannen jachttrofeeën

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta en American Airlines zullen voortaan geen jachttrofeeën meer aan boord nemen van mensen die op safari zijn geweest. De beslissing komt er nadat een Amerikaan in Zimbabwe de leeuw Cecil op illegale wijze had gedood. Brussels Airlines had al in het voorjaar een dergelijk verbod ingevoerd.

Trofeeën van gedode leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns of buffels mogen een vliegtuig van Delta en American nu dus niet meer op. Eerder hadden ook al South African Airways en Emirates trofeeën aan boord verboden.

American vliegt op 8 Afrikaanse safaribestemmingen en heeft op Twitter aangekondigd dat het verbod onmiddellijk ingaat. Delta Airlines heeft een pak meer Afrikaanse bestemmingen en kreeg een online petitie toegestuurd met de vraag om de trofeeën te bannen. Ook bij Delta gaat het verbod onmiddellijk in.

Een officiële reden voor de ban geven de luchtvaartmaatschappijen niet. Het is echter niet toevallig dat de beslissing er komt nadat wereldwijd heel wat controverse is ontstaan rond de dood van leeuw Cecil. Het dier was de mascotte van het Hwange National Park in Zimbabwe, maar werd er onlangs doodgeschoten door de Amerikaanse tandarts Walter Palmer. De Amerikaan had daarvoor niet de nodige vergunningen en betaalde er grof geld voor om het dier te kunnen schieten.

Brussels Airlines al sinds voorjaar

Brussels Airlines heeft in het voorjaar al besloten om niet langer jachttrofeeën toe te laten aan boord van haar vliegtuigen, dus al van voor de dood van leeuw Cecil in Zimbabwe. Dat heeft woordvoerder Geert Sciot vanmiddag gezegd.

"De beslissing is er gekomen nadat we gesensibiliseerd werden door mensen die daarmee begaan zijn. Daarom besloten we om een totaal verbod van jachttrofeeën door te voeren", legt Sciot uit.

Brussels Airlines denkt niet dat er in het verleden veel jachttrofeeën aan boord van haar vliegtuigen vervoerd zijn. "Exact kunnen we dat niet weten, want we voerden natuurlijk geen controles uit op dingen die niet verboden zijn", aldus Sciot.

De Belgische luchtvaartmaatschappij vliegt niet op landen als Zuid-Afrika, Zimbabwe en Tanzania, landen die bekend zijn om de jacht.

Voorts heeft Brussels Airlines al heel lang een verbod op het transport van kobalt, dat onder meer gebruikt wordt voor de financiering van de wapenhandel.