Beurs van Athene duikt alweer in het rood

De beurs van Athene staat voor de tweede dag op rij in de min. De Athex-index, de belangrijkste beursindex, sloot af met een verlies van 3,61 procent. Gisteren werd er een recordkoersval opgetekend op de Griekse beurs. Die is vijf weken gesloten geweest uit vrees voor een crash. De instabiliteit heeft te maken met de economische instabiliteit door de aanslepende onderhandelingen met de internationale kredietverstrekkers.

De Athex-index stond vanmorgen 10 minuten na opening op -4,48 procent. In de loop van de dag milderden de verliezen lichtjes. Uiteindelijk werd afgeklokt op een verlies van 3,61 procent.

De Griekse beurs viel gisteren terug zoals ze dat nooit eerder had gedaan: -16,23 procent op één dag. Vooral de aandelen van de Griekse banken deden het erg slecht. Ook vandaag waren de bankaandelen de grote verliezers.

De Griekse economie is er beroerd aan toe. De afgelopen zes jaar is die met zowat een kwart gekrompen, en de laatste maanden gaat het weer bergaf. Nogal wat economen wijten dat aan de politieke instabiliteit in Griekenland. Mede omdat veel Grieken begin dit jaar de door de geldschieters opgelegde besparingen beu waren, behaalde het linkse Syriza van Alexis Tsipras een klinkende kiesoverwinning. Daarop zijn maanden van keiharde onderhandelingen met de geldschieters gevolgd, die de instabiliteit uiteindelijk nog groter hebben gemaakt.

Volgens Markit, een Brits bureau dat financiële informatiediensten aanbiedt, is de economie er nu slechter aan toe dan tijdens het dieptepunt van de financiële crisis. Het ondernemersvertrouwen is gedaald tot het laagste niveau ooit. De Europese Commissie verwacht dat de Griekse economie dit jaar met 2 à 4 procent zal krimpen.

Banken nog altijd erg zwak

De Grieken haalden in de weken voor de sluiting van de financiële sector op 29 juni ettelijke miljarden van hun rekeningen, om zich in te dekken tegen een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. De banken krijgen nu opnieuw geld binnen, maar ze staan nog altijd erg zwak.

Hoe slecht ze ervoor staan, zal volgens een bron van het persagentschap Bloomberg moeten blijken uit onderzoeken en stresstests die eind oktober worden afgerond. Midden december zouden alle banken weer voldoende kapitaal moeten hebben.Vervolgens zouden de restricties die nog altijd gelden in het kapitaalverkeer, ook kunnen worden opgeheven.

Alles staat of valt echter met de vorderingen die worden gemaakt in de onderhandelingen over nieuwe steun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Begin vorige maand werd een principeakkoord gesloten dat uitzicht biedt op nieuwe hulp, maar de overeenkomst moet nog altijd definitief worden opgesteld. De Griekse regering liet dinsdag weten erop te rekenen dat de eerste fase van de onderhandelingen op 18 augustus kan worden afgerond.