Criminelen maken misbruik van Windows 10

Microsoft waarschuwt dat cybercriminelen misbruik maken van de lancering van het nieuwe besturingsprogramma Windows 10. De criminelen sturen mails rond, waarmee je zogezegd je computer kunt upgraden naar Windows 10. Als je ingaat op de mail, nemen ze je computer over.
2013 Getty Images

Microsoft waarschuwt al zijn klanten voor mails van computercriminelen waarin upgrades naar Windows 10 worden aangeboden. Als je de link in de mail aanklikt, dan wordt je computer overgenomen door de criminelen.

"Wanneer je ingaat op die uitnodiging, dan worden alle bestanden op je computer gecodeerd en verschijnt er een waarschuwingsbericht met een timer. Dat bericht laat weten wanneer er niet betaald wordt binnen de 96 uur, dat alle data op je computer verloren gaat. Je download eigenlijk malware op je computer en je wordt gechanteerd", zegt Frederik Tibau van computertijdschrift Data News.

Microsoft benadrukt nogmaals dat upgraden naar Windows 10 nooit via mail kan gebeuren. Dat moet gebeuren via de computer zelf.