EU bereikt vrijhandelsakkoord met Vietnam

De Europese Unie en het Zuidoost-Aziatische land Vietnam zijn het eens geraakt over een vrijhandelsakkoord. Dat akkoord moet nog wel geratificeerd worden door alle parlementen van de EU-lidstaten en door het Europees Parlement.
2008 AP

EU-commissaris voor Handel Cecilia Malmström kon het akkoord vanmiddag aankondigen in Brussel. Ze verwacht dat het akkoord in werking kan treden in 2017 of 2018. Eerst moeten de parlementen van de lidstaten en het Europees Parlement nog het licht op groen zetten.

Wel zijn er nog twee aandachtspunten. Dat zijn de mensenrechten in het communistische Vietnam en maatregelen om te vermijden dat Vietnam als transitland gaat functioneren voor goedkope producten uit China. Toch maakt Malmström zich sterk dat het akkoord een vertrekbasis kan worden voor gelijkaardige akkoorden met andere landen uit de regio.

Eerder had de EU al een vrijhandelsakkoord gesloten met Singapore en nu zijn er onderhandelingen aan de gang met Maleisië. De gesprekken met Thailand zijn opgeschort tot de militaire regering daar opnieuw de macht in handen geeft van een democratisch verkozen burgerregering.

De handel tussen de EU en Vietnam is nu al goed voor 31 miljard dollar per jaar. Europa neemt een vijfde van de export van Vietnam voor zijn rekening. Het vrijhandelsakkoord zou de uitvoer van Vietnam naar de EU fors kunnen vergemakkelijken.

Eerder had de EU ook al een vrijhandelsakkoord gesloten met Zuid-Korea.