Franse douane neemt "Hoofd van een Jonge Vrouw" in beslag

Tijdens een bootcontrole afgelopen vrijdag heeft de Franse douane in Corsica een schilderij van Picasso in beslag genomen. Het doek heeft een marktwaarde van 25 miljoen euro en mag van de Spaanse autoriteiten niet eens het land verlaten, omdat het cultureel erfgoed is.

Een poging om het doek "Hoofd van een Jonge Vrouw" naar Zwitserland te verhuizen, trok de aandacht van de Franse douane. De kapitein van het schip kon slechts twee documenten voorleggen.

Een van de documenten was een Spaanse rechterlijke uitspraak van mei 2015. Daarin staat dat het schilderij als kunstwerk moet worden beschouwd. Daarenboven mag het doek, volgens datzelfde documenten, de Spaanse landsgrenzen niet verlaten.

Volgens de Fransen is Jaime Botin de eigenaar van het doek. De familie van de 79-jarige Botin was onder meer betrokken bij de oprichting van de bekende bankengroep Santander in 1857. Jaime Botin zelf was niet aanwezig op het schip, dat voer onder een Britse vlag. Noch stond zijn naam op de uitvoerdocumenten.

De Franse douane wacht nu op een signaal van haar Spaanse collega's om het schilderij opnieuw huiswaarts te brengen.