Gaia en "Carmen" tegen dierproeven schoonmaakproducten

In Brussel heeft de dierenrechtenorganisatie Gaia haar zomercampagne tegen dierenproeven voor schoonmaakproducten gelanceerd. Gaia kreeg daarbij de steun van actrice Loes Van den Heuvel, beter bekend als "Carmen" uit FC De Kampioenen.

Om beter op te vallen werd de Brusselse Nieuwstraat gekozen als plaats om de campagne af te trappen. De actie werd opgefleurd door tien professionele dansers met emmer en dweilen en door Loes Van den Heuvel. "Als beste kuisvrouw van Vlaanderen bij Balthazar Boma kon ik niet ontbreken", zei ze.

Vanaf maandag breidt de actie zich ook uit naar Vlaanderen. Gaia zal dan onder meer in Antwerpen, Genk, Blankenberge, Leuven, Gent en Eupen actievoeren.

Er geldt nu al een verbod op dierenproeven voor cosmetica, maar nog niet voor schoonmaakproducten. Het gaat da om afwasmiddelen en luchtverfrissers.

Volgens Gaia-directrice Ann De Greef is het perfect mogelijk om dierproefvrije schoonmaakproducten te ontwikkelen en bestaan die al. Gaia roept de consument op om over te schakelen op die producten en heeft een lijst daarvan op de website gezet.

Gaia en de Europese Coalitie voor de Stopzetting van Dierenproeven (www.eceae.org) lanceren ook een petitie om tot een Europees verbod op dierproeven te komen. Daarnaast richt Gaia zich ook op de gewestelijke regeringen in België.