Groot-Brittannië als land van melk en honing

Iedereen wil naar Engeland, is de indruk in Groot-Brittannië. Er is sympathie voor de duizenden migranten in Calais, maar er is ook angst. Angst om door wat premier Cameron "de zwerm" noemde, onder de voet gelopen te worden.
Migranten lopen langs de sporen op weg naar de Kanaaltunnel in Calais.

De Britten zijn niet blind voor de wanhoop van jonge mannen waarvan er deze zomer tien zijn overleden bij pogingen over te steken naar "het land van melk en honing".

Het punt is echter, volgens de Britse burger, dat het Verenigd Koninkrijk te gastvrij is, de regering te soft voor buitenlanders. Die indruk wordt versterkt door een conservatieve pers die graag bericht over hoe migranten in Engeland worden opgevangen met 50 euro per week waarna ze met taxi’s naar driesterrenhotels worden gereden. "Onze naïeve vriendelijkheid jegens vreemdelingen wordt onze ondergang", waarschuwde de Mail on Sunday onheilspellend.

Weigerachtige regering

De werkelijkheid is anders. De meesten van de 180.000 migranten die in de Mediterrane landen aanspoelden, blijven in het zuiden van Europa. Maar vijfduizend reisden door naar Calais in de hoop naar Engeland te komen. De Britse regering is een van de weigerachtigste in de EU als het gaat om de opvang van migranten die in Italië en Griekenland aanspoelden. Ook voor Syriërs geeft Londen niet thuis. Van de vier miljoen Syrische vluchtelingen hebben de Britten er slechts 500 opgevangen. Niet Engeland, maar Duitsland kan "naïeve vriendelijkheid" verweten worden. Duitsland registreerde vorig jaar zes keer zoveel asielzoekers als het VK.

Illegalen het land uitkrijgen

Omdat iedere migrant er een teveel is, komt de regering van Cameron met nieuwe regels om de illegalen het land uit te krijgen. Werkgevers die illegale migranten in dienst hebben worden beboet. Huiseigenaren die kamers verhuren aan buitenlanders die geen recht hebben om in het land te zijn, lopen het risico op een gevangenisstraf van vijf jaar.

Zwarte economie

Het zal niet veel uithalen. De groeiende Britse economie en vooral het ongereguleerde deel ervan, zijn te aantrekkelijk. Ze zijn de reden voor de geschatte één miljoen illegalen die zich in het VK ophouden.

Bijna 90% van die illegalen zijn overigens keurig legaal het land binnengekomen, met een lijnvlucht. Ze zijn Braziliaan, Filipijns of Australisch en zijn, toen hun visa verliep, blijven hangen. Ze koken in restaurants, zijn sportinstructeurs of werken in nagelbars. Ze wonen in een land waarvan ze de taal spreken, familie of vrienden hebben en waar ze niet op straat kunnen worden aangehouden voor hun papieren, omdat er geen identificatieplicht is. Velen worden chronisch onderbetaald en leven in Dickensiaanse armoede. Maar zolang Londen weigert de zwarte economie te sluiten, zullen ze blijven komen.