Iraanse regime lust kritiek op nucleair akkoord niet

Het weekblad 9 Dey wordt voorlopig stopgezet, dat heeft het censuurorgaan van de Iraanse overheid beslist. Die beslissing komt er nadat het weekblad kritiek had geuit op het nucleaire akkoord dat Iran heeft gesloten met het Westen.

9 Dey had geschreven dat de Iraanse onderhandelaars onvoldoende hadden geluisterd naar de woorden van de hoogste geestelijke leider, ayatollah Ali Khamenei. Die opmerking leidt nu dus tot een tijdelijke sluiting van het weekblad.

De krant Kayhan en de website Raja News kregen een mildere sanctie. Zij komen er vanaf met een waarschuwing, nadat ze hadden geschreven dat de onderhandelaars in het akkoord te veel toegevingen hebben gedaan.

Hamid Rasaei, parlementslid en uitgever van 9 Dey, vindt dat het regime van president Rohani (kleine foto) te weinig tolerant is voor kritische opmerkingen. "Tot dusver zijn we al drie keer het doelwit geweest door onze "verhelderende" verslaggeving over de nucleaire onderhandelingen", zegt hij aan Reuters. "Het nieuws over de schorsing van 9 Dey is dus geen verrassing", vult hij aan op Instagram.

 "We weten eigenlijk niet welk artikel precies tot die waarschuwing heeft geleid", zegt Kayhan-journalist Hossein Shariatmadari aan het persbureau Fars. Mogelijk was een frontpagina van enkele weken geleden de reden. Daarop stond geschreven dat het nucleaire akkoord "een schot is dat wordt afgevuurd op de veiligheid van Iran".

In het jaarrapport van de internationale journalistenorganisatie CJP maakte Iran een slechte beurt. Het staat op de zevende plek in de lijst van meest gecensureerde landen.