Kraanongeval Alphen aan den Rijn: geen doden, geen gewonden

Bij het neerstorten van twee kranen in de Nederlandse plaats Alphen aan den Rijn zijn allicht geen doden gevallen. Dat laat de burgemeester weten. Reddingswerkers hebben gisteravond nog urenlang het puin doorzocht. Aanvankelijk was er wel sprake van één gewonde man, maar die blijkt nu zijn verwondingen niet bij het kraanongeval te hebben opgelopen.
Op luchtbeelden is de ravage goed te zien

Gisterenmiddag vielen om nog onduidelijke reden twee kranen en een groot brugdeel op enkele huizen en winkels neer. De ravage was groot en er werd dan ook gevreesd voor veel gewonden en doden. Uiteindelijk bleek die vrees onterecht. "Ondanks dat we het nauwelijks hebben durven geloven toen we de beelden zagen, lijkt de conclusie op dit moment te zijn dat er geen slachtoffers zijn", aldus burgemeester Liesbeth Spies.

De brandweer liet aanvankelijk weten dat er bij het ongeluk één man gewond was geraakt. Hij werd onder de brokstukken vandaan gehaald en klaagde over pijn aan de heup. Die problemen dateren echter al van voor het kraanongeval, blijkt nu. Even verderop werd ook een hond gevonden. Het dier was dood. Nog tot gisteravond laat hebben reddingswerkers met speurhonden het puin doorzocht, maar uiteindelijk hebben zij niemand meer gevonden. Er wordt ook niemand meer vermist.

Enkele tientallen mensen hebben de nacht wel moeten doorbrengen bij familie of vrienden omdat zij nog niet in hun woning terechtkonden. "Er is veel materiële schade, leed en ongemak omdat een aantal mensen niet naar huis kan of getuige is geweest van dit vreselijke ongeval. De komende dagen is er nog veel werk te verzetten", zegt burgemeester Spies.

Strafrechtelijk onderzoek

Hoe de kranen en het brugdeel zomaar zijn kunnen omvallen, is nog niet duidelijk. Het Nederlandse openbaar ministerie en de arbeidsinspectie zijn een (strafrechtelijk) onderzoek gestart. "Er is mogelijk een overtreding van de arbeidsomstandighedenwet en mogelijk is er ook sprake van lichamelijke letsels door schuld", verduidelijkt de Nederlandse officier van Justitie Kitty Nooy.

Intussen zegt een Nederlandse expert wel dat de twee hijskranen nooit op een drijvend ponton hadden mogen staan wegens te gevaarlijk.

Drie mensen zijn alvast in verdenking gesteld en al verhoord. De drie hadden zich spontaan gemeld bij de politie om hun verhaal te kunnen doen.